Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Predblagdansko druženje članova KUD-a Bektež i njihovih prijatelja /FOTO/

PRIJE 3 GODINE
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Predblagdansko druženje članova KUD-a Bektež i njihovih prijatelja /FOTO/ Požega.eu | Predblagdansko druženje članova KUD-a Bektež i njihovih prijatelja /FOTO/

PRIJE 3 GODINE
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Kao i prijašnjih godina u predblagdanskim danima članovi KUD-a Bektež, na čelu s njihovim predsjednikom Duškom Bijelićem, upriličili su druženje uz pjesmu i ples kojom prigodom su se prisjetili ovogodišnjih „ograničenih“ nastupa i postignutih uspjeha. Uz članove KUD-a na zajedničkom druženju i večeri bili su i njihovi prijatelji s kojima surađuju i daju im potporu u radu.Kulturno-umjetničko društvo „Bektež“ jedno je od najaktivnijih u Požeštini. Više je nego poznato po svom radu i djelovanju, ne samo u Požeštini i Požeško-slavonskoj županiji već i šire. Njihovi se članovi rado okupljaju druže i putuju. Oni su vjerni čuvari stare baštine koju pokušavaju sačuvati od zaborava na brojnim nastupima, vrijedno rade na očuvanju i njegovanju izvornog folklora užeg i šireg zavičaja, njegujući folklor Slavonije, a posebice Požeštine. Jednom zgodom na „Bekteškim susretima“, koju manifestaciju svake godine organiziraju, tadašnji požeško-slavonski župan Alojz Tomašević rekao je: „O njima ne treba ništa puno govoriti, njihovi brojni nastupi i aktivnosti govore više od tisuću riječi“.KUD Bektež osnovan je 1997. godine i djeluje u pjevačkoj, plesnoj i sviračkoj sekciji (sviranje na tradicijskom glazbalu – samici). Posebno se svojim uspjesima ističe pjevačka sekcija Društva koja je često pohvaljivana na županijskim smotrama acapella pjevanja. 2013. godine predstavljali su Požeško-slavonsku županiju na Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava u Krapini.

Članovi pjevačke sekcije nastavljaju nizati svoje uspjehe tako da su i 2016. pohvaljeni na Županijskoj smotri u izvornom acapella pjevanju te su ponovo branili boje svoje županije i istu predstavljali na još jednom Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava koji se održao u Bjelovaru. 

Redovito sudjeluju na izlučnoj smotri pučkoga pjevanja Pivaj diko ja ću ti polagat’ u Biškupcima, na kojoj su i 2018. godine izabrani predstavljati Požeško-slavonsku županiju na državnoj razini u Sisku. 

Društvo je vrlo aktivno i ponosno na svoja mnogobrojna sudjelovanja na mnogim smotrama folklora diljem Lijepe Naše, a i šire.

Sudjelovali su, između ostalog, na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima te Brodskom kolu. Rado se odazivaju na smotre izvornoga folklora svoga kraja, razne kulturne manifestacije (Festival graševine u Kutjevu, Aurea fest u Požegi i mnoge druge) te na smotre folklora u cijeloj Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini… Svake godine održavaju smotru folklora pod nazivom Bekteški susreti.

Foto: I.P.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.