Predavanje o povijesti Domovinskog rata za učenike osmih razreda

Autor: D.K.

POŽEGA – Projekt “Vukovar” u organizaciji Osnovne škole Antuna Kanižlića iz Požege organizira se već treću godinu za redom kojim se želi povećati znanje učenika o Domovinskom ratu te ih potaknuti na promišljanje o njegovim vrijednostima tijekom cijelog obrazovanja. Na jučerašnjem predavanju u požeškoj Gimnaziji sudjelovalo je preko 120 učenika osnovnih škola koje su predavači upoznali sa svim vrijednostima Domovinskog rata kao i sa 123. brigadom Hrvatske vojske koja je imala zapovjedništvo u Požegi a bila prisutna na svim ratištima u obrani Domovine.

Klaudija Gašpar, voditeljica projekta "Vukovar" u OŠ A.Kanižlića

Klaudija Gašpar, voditeljica projekta “Vukovar” u OŠ A.Kanižlića

-Sve ove aktivnosti provodimo jer mislimo da tema Domovinskog rata nije dovoljno zastupljena u školskom programu te na ovaj način to želimo ispraviti. Želimo učenike poučiti o obrambenom, oslobodilačkom i pravednom karakteru Domovinskog ratakako bi mogli graditi društvo na načelima slobode, istinoljubivosti, domoljublja ali i različitosti – istaknula je Klaudija Gašpar voditeljica projekta “Vukovar” u OŠ Antuna Kanižlića.

Na predavanju su među ostalima bili nazočni, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević i njegov zamjenik Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. Ante Nazor, sa suradnicima, koji je bio i jedan od predavača.

dr.sc. Ante Nazor

– U uvodu predavanja pokazat ćemo film o razaranju vukovarske bolnice na kojem će se vidjeti što je ona pretrpjela i što su tada njezini liječnici odradili tijekom ratnih zbivanja i njene opsade. Poseban ćemo naglasak dati na kontinuitet velikosrpske politike koji je bio uzrok Domovinskom ratu. Povijesno ćemo dokazati na nekoliko primjera kako su stvari bile gotovo istovjetne 1939. i 1990. godine. Vukovar je simbol obrane Hrvatske i svi smo senzibilizirani za taj grad i ono što se odgađalo u njemu tijekom 1991. godine – ističe dr. Ante Nazor te nastavlja da je bitno ukazati na važnost Vukovara kao simbola obrane Hrvatske jer je to nezaobilazna tema. I projekt “Sat istine o Domovinskom ratu” kojeg provodi Udruga dragovoljaca i veterana i Domovinskog što je također jedan od načina da se djeci približe činjenice o Domovinskom ratu u kojem govore sudionici određenih događaja koji mogu reći nešto više od same faktografije koja nije dovoljna jer će djeca u izravnom prenošenju zbivanja bolje usvojiti određene činjenice na životnom primjeru i kao takav projekt svakako podržavam.

Darko Puljašić, zamjenik gradonačelnika Požege

Predavanje je otvorio zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić   koji je naglasio da su bili u Vukovaru,  u gradu koji je dao sve što je mogao, svoje građane, braću, sestre i djecu te se to  ne zaboravi i da se svi moramo založiti da se o ovoj hrabroj povijesti uči više. Sami, tako mali, tako ponosni i hrabri obranili smo se od neprijatelja jer imamo prekrasno veliko hrvatsko srce.

Brigadni general Alojz Tomašević, aktualni župan, također je govorio o Domovinskom rati i to sa stajališta jer je bio aktivni sudionik u obrani Domovine.  Prisjetio se vremena kada neki nisu vjerovali da će se išta dogoditi. Uz zanimljive detalje događaja opisao je tijek obrane i sudjelovanje pripadnika 123. brigade koja je tada imala veliki značaj, iz kojeg razloga ta brigada mora dobiti odgovarajuće mjestu u udžbenicima i knjigama o Domovinskom ratu.

Više iz kategorije