Predavanje i izložba fotografija o vinogradarskom običaju

Autor: DK

Baština za sve: proslave vinogradarskog običaja Grgureva – naziv je predavanja i izložbe koji će se održati 25.rujna ove godine u organizaciji Povijesne postrojbe Gradska straža Požega u njihovim društvenim prostorijama Pod gradom.

Poznati požeški vinogradarski običaj Grgurevo zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a slavi se 12. ožujka. Predavanje dr.sc Rahele Jurković obuhvatit će proslave običaja iz perspektive njihovih sudionika pa će tako moći čuti tko je sve u njemu sudjelovao i kako se obilježavao, te kako je proslavljan u okviru službenih manifestacija, a kako na privatnim proslavama vinogradara.

Nakon predavanja, bit će otvorena izložba fotografija dugogodišnjeg požeškog fotoreportera Večernjeg lista, a danas portala pozega.eu Dušana Mirkovića. Tematski, izložba se fokusira na predstavljanje širokog kruga sudionika Grgureva koje je autor više od četiri desetljeća bilježio na svojim fotografijama. Bit će to mali dio njegove bogate fotografske arhive o Grgurevu.

Komentiraj:

[adrotate banner="17"]