Pravedan, ali oštar nogometni sudac: “Uvijek nastojim biti pravedan. Pustim ponekad malo grublju igru, no ono što nikad ne dozvolim su prigovori”

Autor: DK

POŽEGA – Odmalena sam igrao nogomet. U Požegu smo doselili 1998. godine, a u Slavoniji sam počeo igrati kada sam imao sedam godina. Sa 17 godina sam počeo suditi i sve je ispalo slučajno. Došao sam na utakmicu i sadašnji predsjednik zbora sudaca Siniša Sabljak pitao me želim li suditi. Bratići Marcel i Goran su već tada sudili pa sam probao i ja, za početak s početnicima. Istovremeno sam igrao i sudio te ubrzo prestao igrati. Međutim, nakon tri mjeseca sam prihvatio ponudu Požege da opet zaigram. Prihvatio sam, ali sam ubrzo shvatio da je suđenje ono što volim. Odlučio sam postati sudac – prepričava svoj put od nogometaša do nogometnog suca Dario Brkić iz Požege.

Kada je prvi puta uzeo zviždaljku u ruke, shvatio je da je to ono što voli i čime se želi baviti u budućnosti. U Požegi je položio za suca pripravnika. Nakon 15 odsuđenih utakmica položio je u Osijeku za regionalnu kategoriju. Nakon toga je u 1. Županijskoj ligi sudio 15 utakmica te stekao uvjete za polaganje za saveznog suca.

– Imao sam po dvije pojedinačne i dvije kontrole zbora sudaca na svakoj utakmici. Mjesta za napredovanje uvijek ima. U studenom me čeka polaganje za saveznog suca – pojašnjava Dario.

Mnoge su utakmice na kojima je Darijeva zviždaljka bila ta koja je provodila red i zakon na utakmicama, a već sada iza sebe ima i nekoliko onih gdje su snage odmjeravali prvoligaški klubovi.

– Utakmice koje su mi ostale u sjećanju su Slavonija-Inter Zaprešić i Slavija-Dinamo. Nisam imao neugodnih iskustava. Nezgodnih je situacija bilo na malonogometnim turnirima gdje malo nedostaje sportskog odgoja, ali nije to ništa strašno. Uvijek nastojim biti pravedan. Pustim ponekad malo grublju igru, no ono što nikad ne dozvolim su prigovori. Svejedno je je li riječ o igraču od 19 ili 35 godina. Ne dozvoljavam grub način komunikacije. Suci se na utakmicama maksimalno štite i podržavaju i imamo veliko povjerenje jedni u druge – kaže.

Sudaca, smatra Dario, trenutačno nedostaje. Ove je godine u Zboru sudaca u Požeško-slavonskoj županiji njih oko 45 što nije dovoljno da bi se pokrile sve utakmice. Želja mu je u skorijoj budućnosti suditi u drugoj nogometnoj ligi, a za prvu kratko kaže: Uz Božju pomoć možda i to ostvarim.

/Foto: arhiva, pozega.eu/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: