Poznati svi HDZ-ovi kandidati, osim za Požegu; tko je kamen spoticanja?

Autor: D.K.

POŽEGA – Prema najavama predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića kandidati za župane, gradonačelnike i načelnike općina na predstojećim izborima trebali bi biti poznati najkasnije do sredine veljače. Županijske organizacije HDZ-a trebale bi ovih dana izvršiti konzultacije s gradskim i općinskim organizacijama i uskladiti prijedloge s kojim će se u narednih desetak dana ići prema središnjici stranke koja će, kako doznajemo, dati svoj konačni “blagoslov” ili će tražiti preispitivanje i eventualnu izmjenu prijedloga za određenog kandidata.

Prema svemu sudeći u Požeško-slavonskoj županiji svi će predloženi kandidati proći glatko izuzev za Požegu. Tu bi se, prema nekim naznakama, mogao pojaviti problem. Ili ipak ne. Bolji poznavatelji političkih prilika uvjeravaju nas da će tu biti dobrog odmjeravanja unutarstranačkih političkih snaga. Kako će u konačnici sve završiti nećemo trebati dugo čekati jer su rokovi vrlo blizu.

Što se tiče kandidata za požeško-slavonskog župana tu ne bi trebalo biti nikakvih dvojbi jer se kroz dosadašnji rad dokazao i pokazao aktualni župan Alojz Tomašević, naš Lojza, kako ga narod voli nazvati.

Gradska organizacija pakračkog HDZ-a već je odlučila da kandidatkinja za gradonačelnicu bude sadašnja obnašateljica te dužnosti Anamarija Blažević. Na isti način odlučeno je u kutjevačkom i jakšičkom HDZ-u gdje su jednoglasno odlučili da njihovi dosadašnji čelnici u izvršnoj lokalnoj vlasti ostanu isti. Tako je Josip Budimir podržan kao kandidat za gradonačelnika Kutjeva , a Ivica Kovačević za načelnika općine Jakšić.

Dvojbe ne bi trebalo biti ni u Lipiku gdje Vinko Kasana uživa puno povjerenje svojih stranačkih kolega.
Što se tiče grada Pleternice i tu će se, prema svemu sudeći, nastaviti kontinuitet gdje bi aktualna gradonačelnica Antonija Jozić trebala biti kandidatkinja unatoč nekoliko poznatih i manje poznatih afera i onoga što se stavlja pod tepih i vješto skriva od očiju javnosti. Kako će vrh stranke na sve to gledati bit će zanimljivo pratiti, poput plaćanja poreznog duga sredstvima iz nepoznatog izvora, gotovo 300 tisuća kuna, zbog čega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo da pokreće postupak. Bilo bi interesantno i kada bi se zavirilo u stanje financija grada Pleternice gdje bi se utvrdilo mnogo toga zanimljivog. Nisu baš mala dugovanja prema raznim dobavljačima, tvrtkama, udrugama i drugima za što bi se mnogi iznenadili. Ako vrh stranke oko toga pozabavi i povede računa, moglo bi biti puno toga interesantnog, ali sve u svoje vrijeme.

Nadalje, što se tiče kandidata za općine Brestovac, Veliku, Kaptol i Čaglin gotovo je sigurno da će sadašnji čelnici u tim općinama, Zdravko Mandić, Vlado Boban, Mile Pavićić i Dalibor Bardač dobiti povjerenje općinskih organizacija HDZ-a i biti predloženi kandidati jer nema razloga da bude drugačije.

Kako će u konačnici sve to prihvatiti glavna središnjica brzo ćemo doznati te se i uvjeriti koliko smo u svemu ovome bili u pravu.

Više iz kategorije