Poznati su medari čiji će med ove školske godine dobivati prvašići osnovnih škola u Požeško-slavonskoj županiji

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je popis odobrenih pčelara za Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka 2019. godine. To su s područja Požeško-slavonske županije slijedeći proizvođači meda:

Andrej Egner iz Kutjeva, Anita Nekić iz Mokreša kraj Čaglina, Damir Bošnjak iz Požege, Dario Galić iz Mihaljevaca, Ivica Rajič iz Požege, Ivica Targuš također iz Požege, Marko Krivačić iz Prekopakre, Milan Božić iz Nurkovca, Mira Krivačić iz Prekopakre, Mladenko Soldo iz Požege, Nena Bijelić iz Čečavačkog Vučjaka, Petar Bajt iz Požege, Silvija Jirasek iz Pakraca, Slavko Hruška iz Požege, Stipo Antunović iz Velike, Stjepan Farbašić iz Kutjeva, „Valis Apis“ vl.. Tomislava Grgića iz Požege, Vinko Saleta iz Pakraca, Zdenka Prpić iz Požege, Zoran Genjaga iz Završja kraj Brestovca  i Željko Mirković iz Požege.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je početkom rujna ove godine Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Programu školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu.

Predmet Javnog poziva je iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Programu za financiranje prihvatljivih troškova za med zapakiran u Nacionalnu staklenku volumena 370 ml, a pravo sudjelovanja na Javnom pozivu imaju osnivači školskih ustanova: Republika Hrvatska, jedinica lokalne samouprave, jedinica područne (regionalne) samouprave i druge pravne ili fizičke osobe. Pozivom je osigurano 1,1 milijun kuna za podjelu staklenki meda učenicima prvih razreda osnovnih škola.
Program će se provoditi na čitavom teritoriju Republike Hrvatske u prvim razredima osnovnih škola 9. prosinca 2019., povodom obilježavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara s ciljem promocije meda lokalnih proizvođača koji se pakira u Nacionalnu staklenku, povećanja unosa meda u prehrani djece, podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, te educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Svrha Programa školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu je educiranje djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda kao i uključivanja meda u prehranu, a slijedom čega će se osigurati stvaranje boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Potreba za Programom proizlazi također iz činjenice da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani. U 2018. godini u programu je sudjelovalo 826 osnovnih škola s više od 36 tisuća učenika prvih razreda kojima je podijeljen med od 190 pčelara.

0 Comment