Poziv roditeljima na radionicu “Rastimo zajedno”

Autor: D.K.

Rastimo zajedno, logoPOŽEGA – Nastavlja se treće kontinuirano održavanje radionice za roditelje “Rastimo zajedno” u organizaciji Podružnice Obiteljskog centra, Centra za socijalnu skrb Požega. Plan održavanja radionica je u jesenskom i proljetnom dijelu godine što se, prema već prethodni radionicama, pokazalo prihvatljivo i interesantno.

Program radionica s roditeljima pod nazivom  „Rastimo zajedno“ razvijen je u okrilju UNICEF-ovih aktivnosti za podršku ranom razvoju i poticajnom roditeljstvu. Kao dio odgovora na potrebe roditelja i u skladu s obvezama koje proizlaze iz Konvencije o pravima djeteta, stvoren je program koji je stavio naglasak na osnaživanje roditelja i jačanje njihovih roditeljskih kompetencija u prvim godinama života djeteta. Radionice za roditelje „Rastimo zajedno” omogućuju protok novih informacija, znanja, vještina i podrške roditeljima te promiču rast i razvoj i roditelja i djeteta. Na radionicama roditelji s voditeljicama i s drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, upoznaju bolje sebe kao roditelja, uviđaju načine na koje se odnose prema svom djetetu te doznaju i za druge moguće načine. Također se upoznaju sa znanstvenim stajalištima o pozitivnoj interakciji roditelja i djeteta, kao i o roditeljstvu na dobrobit djeteta (i roditelja).

Martina Vlašić, ravnateljica Centra za soc.skrb Požega

Suvremeno roditeljstvo je zahtjevnije nego prije zbog pritisaka koje roditelji imaju s različitih strana – od poslodavaca, medija, javnih službi, drugih članova obitelji, do vlastitih očekivanja i uvjerenja. Stoga su radionice izravan odgovor na potrebe roditelja, ali i cjelokupnoga društva koje se je kroz Konvenciju o pravima djeteta obvezalo da će djeci od prvoga dana pružiti poštovanje njihovih ljudskih prava.  Cilj je radionica podržati zajednički rast i razvoj kako djece tako i roditelja, u skladu sa suvremenim spoznajama o razvoju djece, uvažavajući Konvenciju o pravima djeteta te djetetov najbolji interes.

Dijana Tomić-Šain, ravnateljica Obiteljskog centra

Program radionica za roditelje, “Rastimo zajedno” u ovom ciklusu započinje u četvrtak 13.ožujka 2014. godine, a podijeljen je u jedanaest širih tema, jedanaest  radionica, i to:

1.    Roditelji 21. stoljeća
2.    Četiri stupa roditeljstva
3.    Roditeljski ciljevi i psihološke potrebe djeteta
4.    Sva naša djeca i kako ih volimo
5.    Slušanje – važna vještina roditeljstva
6.    Kako dijete uči o svijetu oko sebe
7.    Granice: zašto i kako?
8.    Kreiramo i biramo rješenja
9.    Roditeljske odgovornosti i još neka pitanja
10. Biti roditelj: utjecaji i izbori
11.  Završetak i novi početak

Svaki roditelj dobiva na radionicama mapu s pisanim prilozima i stručnim tekstovima. Po završetku radionica roditelji se mogu nastaviti družiti u Klubu „Rastimo zajedno”. Do sada su u Podružnici Obiteljski centar, održana dva ciklusa radionica „Rastimo zajedno“. Zadovoljstvo roditelja nakon svake radionice vidiljivo je iz evaluacijskih listića: „Svi smo sretniji, ja vidim svoje dijete.“,“Proširila sam svoje vidike glede odgoja djece, promijenila sam neke „metode“ koje me nisu usrećivale, a nisu ni djecu.“, “Mislio sam da će mi netko „soliti pamet“ kako odgajati djete. Već nakon prve radionice bio sam oduševljen“.

Licencirane voditeljice programa „Rastimo zajedno“ su Dijana Tomić Šain, dipl. soc. radnik  i Sonja Paprić, odgojitelj.

Sve zainteresirane roditelje molimo da svoje sudjelovanje prijave:
– na broj telefona 276-165
– ili e-mail obiteljski.centar@po.t-com.hr
– ili osobnim dolaskom u prostorije Podružnice Obiteljski centar, Matije Gupca 6

Program je besplatan za sve sudionike!

Više iz kategorije