Poziv medicinskih sestara i tehničara vrijedan najvećeg poštovanja: “Bilo je puno neprospavanih noći i suza s pacijentima jer ljudska patnja je vrlo teška”

Autor: D.K.

Medicinske sestre diljem svijeta 12.svibnja slave Međunarodni dan sestrinstva, koji se obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Tim povodom razgovarali smo sa Silvijom Marić, pomoćnicom ravnatelja Opće županijske bolnice Požega za sestrinstvo i glavnom sestrom u toj bolničkoj ustanovi koja od 1.studenog 2019. godine obnaša tu dužnost, na koje je mjesto došla umjesto Štefice Knežević koja odlazi u mirovinu.

Prva među jednakima u ulozi glave sestre Silvija Marić je na čelu 252 medicinske sestre, odnosno tehničara koliko ih je zaposleno u Općoj županijskoj bolnici Požega. Sestra Silvija je upravo svoje prve dane rada u zdravstvu kao medicinska sestra u požeškoj bolnici u kojoj je radila i zdravstvenu njegu pacijenata pružala na više odjela, od ginekologije, internističke Poliklinike, urologije, kirurgije te gastroenteorologije.

U razgovoru nam sestra Silvija koja je i članica Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske udruge medicinskih sestara, a isto tako i Udruge Katoličkih medicinskih sestara s ponosom ističe kako je odabrala put i poziv kao i njena majka također zdravstvena djelatnica u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije.

-Osnovnu školu sam završila u Čaglinu, nakon čega sam odlučila upisati Srednju medicinsku u Slavonskom Brodu, koju sam i završila. Višu sam školu, odnosno pred diplomski studij sestrinstva u Osijeku, a nakon toga i diplomski studij koji sam završila uz rad također u Osijeku. Kao srednjoškolska sam teško podnijela odvajanje od roditelja ali sam imala svoj cilj, završiti školu i postati ono što želim, a to je medicinska sestra. Školovala sam se uz veliku podršku mojih roditelja, moje majke koja mi je bila od velike pomoći jer je i ona medicinska sestra, koja radi u Patronažnoj službi Doma zdravlja Požeško-slavonske županije. Zašto sam se odlučila upisati u medicinsku školu sigurno je bio i jedan od razloga jer mi je to završila i majka uz koju sam odrastala i slušala priče o medicinskim sestrama i tom pozivu – priča Silvija naglašavajući kako nitko u njenoj obitelji nije vezan za zdravstvenu struku. Jedan joj je brat završio elektrotehniku, a drugi studira strojarstvo.

-Srednju medicinsku školu sam pohađale četiri godine, odmah sam upisala višu školu nakon čega sam odradila pripravnički staž i krenula raditi u struci, ovdje u požeškoj bolnici. Jedno vrijeme, veoma kratko radila sam kao asistent u nastavi u Ekonomskoj školi u Požegi dok nisam dobila zaposlenje u bolnici. Uz posao koji sam obavljala kao medicinska sestra izvanredno sam pohađala fakultet. Nije bilo lako. Imam dvoje djece, a krenula sam raditi dok mi je dijete bilo tek dva mjeseca. Uz volju i trud sam sve uspijevala, a bez potpore u obitelji ne bi bilo mog uspjeha – pojašnjava Silvija.

Na mjesto pomoćnice ravnatelja i glavne sestre Silvija Marić je došla s Odjela ginekologije, a kako kaže nije očekivala da će joj biti ponuđeno to radno mjesto.

-To je za mene bilo veliko iznenađenje. Kada mi je ravnatelj bolnice to priopćio bila sam doista šokirana. Povjerenje koje mi je ukazano sigurno ga neću iznevjeriti, sve ću dati od sebe da posao odradim savjesno i profesionalno – nastavlja sestra Silvija naglašavajući kako je veoma ponosna na broj sestara i tehničara koji su završili višu školu odnosno postali magistri sestrinstva.

-Od ukupnog broja medicinskih sestara i tehničara imamo 49 prvostupnika i 26 magistara sestrinstva. Tim brojem se izuzetno ponosimo. Obrazovanjem medicinskih sestara odnosno tehničara osigurali smo veću razinu znanja i stručnosti. Na taj način omogućili smo im da postanu dio multidisciplinarnog i multiprofesionalnog tima čime mogu sudjelovati u donošenju odluka, ali isto tako i preuzeti ulogu vođe i odgovornosti koja im se samim time nameće – rekla je sestra Silvija dodajući i kako je zavidna brojka sestara odnosno tehničara u požeškoj bolnici, njih 30-ak, koji pohađaju neke od visoko školskih zdravstvenih ustanova odnosno fakulteta te da se svi oni školuju uz rad u čemu su uspješni kao i na svojim radnim mjestima na kojima su raspoređeni.

O tome da biti medicinska sestra ili tehničar nije lako također je ne što više rekla glavna sestra Silvija Marić.

-U dosadašnjem radu je bilo jako puno ne prospavanih noći. Nitko ne mora znati koliko je u kojem trenutku teško. S osmjehom na licu sam uspješno obavljala svoje obveze i davala svoj maksimum. Uvjerena sam da će me ta volja i entuzijazam i dalje održavati. Dok sam radila kao sestra na nekom bolničkom odjelu nije se bilo lako s tim nositi. Jedna nam je profesorica često znala govoriti da kada dolazimo na posao da na porti ostavljamo sve svoje privatno i da se posvetimo svom pozivu. Isto tako sve u obrnutom smislu kada idemo kući s posla. Moram priznati da sam to dobro zapamtila ali to nije moguće baš tako izvesti svaki put. Često putama sam plakala s pacijentima, tješila ih kao i s rodbinom i članovima najuže obitelji bolesnika. Teško se naviknuti na određene situacije. Ljudska patnja je vrlo teška koju treba razumjeti – dodaje sestra Silvija.

Što se tiče njene djece uvijek bi im preporučila da se odluče za poziv kao i ona, s tim da prvenstveno oni to moraju voljeti. Kako kaže svoju će djecu podržati u svemu onome što oni smatraju da bi voljeli biti.

Prva među jednakima

-Glavna sam sestra iz mlađih generacija. Ovdje u bolnici radi dosta starijih sestara i tehničara s kojima nastojim ostvariti što korektniji odnos. Nastojim saslušat sve njihove probleme i pokušati iznaći najbolje rješenje u određenim situacijama. Kao glavnoj sestri dužnost mi je obilaziti sve odjele razgovarati sa sestrama i tehničarima te vidjeti kakvi su njihovi stvarni problemi s kojima se suočavaju i da onda to zajednički riješimo – nastavlja Silvija nadovezujući se na svoju prethodnicu koja je dugi niz godina bila na funkciji glavne sestre.

-Sestra Štefica još uvijek radi. Biti će mi jako teško kada ode. Zahvalna sam joj na svemu i onome što me naučila. Svaki njezin savjet mi uvijek dobro dođe – rekla je.

Čestitka povodom Međunarodnog dana sestrinstva

-Mi obilježavamo Međunarodni dan sestrinstva kada je i prigoda da se prisjetimo koliko je važnost medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sustavu. Prilika je isto tako i da druge ljude osvijestimo o tome. Isto tako je činjenica da je upravo ova 2020. godina proglašena Međunarodnom godinom medicinskih sestara i primalja. Pozivam sve kolegice i kolege da ujedinjeni u mislima sa svim kolegama diljem svijeta, danas a isto tako i tijekom svih slijedećih dana podupiru jedni druge što čine za zdravlje i općenito za boljitak svih nas. Isto tako zahvaljujem svim kolegicama i kolegama na suradnji uz najljepše želje čestitam im naš dan – zaključila je Silvija Marić, pomoćnicom ravnatelja Opće županijske bolnice Požega za sestrinstvo i glavna sestra.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek