Poziv građanima na javnozdravstvenu akcija “Hodanjem do zdravlja”

Autor: Požega.EU

1POŽEGA – Brojne javnozdravstvene aktivnosti u sklopu Nacionalnog programa “Živjeti zdravo”  predstavljene su na tiskovnoj konferenciji u koje će uz Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije provoditi i Požeško-slavonska županija.

Planirane aktivnosti koje će se provesti tijekom listopada predstavili su na konferenciji za novinare požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ravnatelj Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije mr.sc. Mato Matijević, i voditeljica Službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević koja je i koordinatorica Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ za Požeško-slavonsku županiju.

Provedbu Nacionalnog programa “Živjeti zdravo” kao sedma provodi Požeško-slavonska županija a prva u nizu aktivnosti je javnozdravstvena akcija “Hodanjem do zdravlja”. Sutra će se u u dopodnevnim satima okupiti zainteresirani sudionici akcije “Hodanjem do zdravlja” u 9,00 sati u pješačkoj zoni. U šetnju će krenuti u 9,45 unaprijed utvrđenom kružnom rutom preko šetnice. Prigodom akcije građani će imati mogućnosti  upisa u “Klub šetača”.

-Cilj Nacionalnog programa “Živjeti zdravo” je unaprijediti zdravlje cijelog stanovništva – osvijestiti  građane o potrebi očuvanja zdravlja, potaknuti ih na mijenjanje loših životnih navika, smanjiti oboljevanja od kroničnih nezaraznih bolesti te posljedično povećati udio zdravih građana u populaciji. U provedbi programa sudjeluje mnogo različitih tijela i institucija, a sam program ima pet komponenti – zdravstveni turizam, zdravstveno obrazovanje, zdravlje i prehrana, zdravlje i radno mjesto i zdravlje i okoliš istakla je koordinatorica programa Jasmina Kovačević i naglasila kako je problem kroničnih nezaraznih bolesti danas glavni javnozdravstveni problem u razvijenom svijetu pa tako i u Požeško-slavonskoj županiji.

-Uklanjanjem loših navika, promijenom stila života možemo utjecati da čak 80 posto prijevremenih smrti spriječimo promijenom stila života. Nacionalni program “Živjeti zdravo” upravo je tome usmjeren,  cilj je spriječiti nastanak pogrešnih životnih stilova i prevenirati. U Požeško-slavonskoj županiji glavni uzrok smrti su karidovaskularne bolsti, od njih je u prošloj godini umrlo 552 osoba, a te bolesti sve više zahvaćaju i osobe mlađe od 64 godine – zaključila je Jasmina Kovačević.

Više iz kategorije