Požežanka kandidatkinja HDZ-a za načelnicu općine na jugu Hrvatske: “Situacija u općini Blato nije dobra i nikad nije bila podjeljenija

Autor: DK

Dok se na lokalnim požeško-slavonskim političkim razinama slažu imena kandidata za čelna mjesta u izvršnoj vlasti u nekim je sredinama kao takvo preslagivanje privedeno kraju – obznanjena su imena kandidata koji će biti nositelji lista za izvršne funkcije u županijama, gradovima i općinama. Koji su kandidati HDZ-a za župana, gradonačelnike i načelnike općina još uvijek službeno nije potvrđeno. Nema službenih potvrda kandidata niti predstavljanja kod drugih stranaka i eventualno nezavisnih lista o čemu se u kuloarima smo puno priča.

Na jugu Hrvatske, točnije u općini Blato na Korčuli potrudili su se tamošnji političari HDZ-a da između sebe predlože najboljeg kandidata/kandidatkinju i obznane to ime u javnosti. Iako je prije 10-ak godina doselila u Blato svojim radom se dokazala i nametnula tamošnjim stanovnicima Franciska Jurišić Bačić, Požežanka, koja je živjela u Golobrdcima.

Kako piše sbplus.hr postalo je sasvim ‘normalno’ da u današnje vrijeme mladi odlaze u inozemstvo u nadi da će im život biti bolji, a samim time i financijsko stanje. No, u priči Franciske Jurišić Bačić to nije slučaj. Ona je svoj ‘bolji život’ pronašla na Korčuli, odnosno, u Blatu.

Franciska je rođena 1986. godine u Požegi, a djetinjstvo je provela u Golobrdcima kraj Požege. Nakon završene Opće gimnazije u Požegi upisala je Sveučilište u Zadru te na Odjelu za informacijske znanosti stekla naziv magistra knjižničarstva. Kratko vrijeme nakon završetka studija radila je u školskoj knjižnici Osnovne škole „Dobriše Cesarića” u Požegi, a od 2011. godine zaposlenica je Narodne knjižnice Blato.

Supruga Stipu, koji dolazi iz Blata, upoznala je tijekom studija te zasnivanjem obitelji Blato postaje njezin dom u kojemu živi već više od deset godina.

– Trenutno sam zaposlena u Narodnoj knjižnici Blato na mjestu ravnateljice Knjižnice. No, aktivna sam i u društvenom životu Blata; tajnica sam Ogranka Matice Hrvatske u Blatu, predsjednica Društva ‘Naša djeca’ Blato te sam u Blatu i za Blato organizirala brojna događanja i aktivnosti, sve s ciljem poboljšanja kvalitete života kako u Blatu tako i na otoku Korčuli. – za SBplus kazala je Požežanka Franciska Jurišić Bačić.

Kroz svoj profesionalni rad u Knjižnici organizira brojna događanja za promicanje i poticanje čitanja kod svih dobnih skupina kroz susrete s književnicima, promocije knjiga, tribine i izložbe.

– Jedan od projekata kojim se najviše ponosim je što sam otvorila prvu plažnu knjižnicu na solarno napajanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ovakvih događanja je doista bilo puno, a ljepota mog posla je upravo u raznolikosti, ali i tome što mi omogućuje brojne nove susrete i upoznavanje različitih ljudi. – kazala je Franciska.

Kroz svoj volonterski rad u Društvu ‘Naša djeca’ Blato, čija je i predsjednica, zajedno sa svojim članicama organizirala je Dječje maškare, Uskrsnu potragu za jajima u Gradskom parku, program povodom kraja škole ‘Adio školo’, u ljetnim mjesecima razne igraonice i radionice po blatskim uvalama, aktivnosti povodom Dječjeg tjedna, Međunarodnog dana djevojčica. U mjesecu prosincu Društvo je organiziralo, već tradicionalno ukrašavanje božićnih kolača sa slastičarnicom Moja Nadalina, glazbeni program ‘Radujte se narodi’ u kojemu sudjeluju dječji zborovi i klape s područja Općine Blato kao i nezaobilazan Dječji doček Nove godine.

– Smatram da sam u ovoj fazi života kao ravnateljica Knjižnice došla do najvećeg uspjeha u svojoj karijeri, ali moj najveći uspjeh je skladna obitelj i dvoje prekrasne zdrave djece, Jelena i Jakov. – dodala je Franciska.

Uz sve aktivnosti, postala je i kandidatkinja za načelnicu Općine Blato na lokalnim izborima koji će se održati u svibnju ove godine.

– Situacija u Općini Blato nije dobra, Općina nikad nije bila podjeljenija što je za mene neprihvatljivo. Vjerujem u Blato bez podjela i to su razlozi prihvaćanja kandidature HDZ-a za načelnicu Općine Blato. – pojasnila je za sbplus.hr Franciska.

Ipak, uz sve poslove, ima i slobodno vrijeme koje najradije provodi sa suprugom i djecom. Voli pročitati dobru knjigu, ići u duge šetnje s prijateljicama, a ljeti uživati u kristalno čistom moru blatskih uvala.

– Ovim putem pozivam i Vaše čitatelje da posjete jug Hrvatske, Općinu Blatu i uživaju u njegovoj bogatoj kulturno-povijesnoj baštini te uživaju u našim prirodnim ljepotama, dobroj hrani i još boljim vinima. – za kraj je kazala Franciska Jurišić Bačić.

Komentiraj: