Požežani su premijerno imali priliku sudjelovati u site-specific plesnoj izvedbi /FOTO/

Autor: D.K.

Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar bogatim, cjelodnevnim programom, proslavila je Dan plesa koji se danas obilježava diljem svijeta. Ove godine program je pripremljen u suradnji s Gradskom knjižnicom Požega, a veoma zanimljiv performans na lokacijama Požege i knjižnice, priredili su nam članovi Umjetničke organizacije Škvadra iz Zagreba.

Plesači iz Zagreba “site-specific izvedbe” izveli su na Trgu Sv. Trojstva, u Pješačkoj zoni, na Trgu Sv. Terezije te završno u prostoru Knjižnice uz live stream na mrežnim stranicama knjižnice.

-Ova koreografija je proizašla iz kazališne predstave “Ne čujem te mrak je”, čija je tema komunikacija, a Dan plesa je savršena prilika za koristiti ovakve vanjske intervencije, a i sunce nas je danas počastilo tako da mislim da je ovo dobar znak – rekla je Marta Hablin, članica UO Škvadre.

-Ovaj projekt nam se svima učinio zanimljivim i sve nas zanima to site specific izvođenje, jer se pokazujemo ljudima u nekom drugom svijetlu, koje je zanimljivo i neuobičajeno. Igramo se s minimalnim izmještanjima nekih normalnih ponašanja na vanjskom prostoru, što je samo po sebi dosta zanimljivo – rekla je Eva Kocić, koja je koreografirala performans, koji su Požežani imali prilike vidjeti.

-Ovaj vanjski performans i nije toliko fizički naporan, ali bitno je konstantno održavati koncentraciju. Mislim da nam u ova čudna vremena treba svima malo opuštanja, plesa, veselja i glazbe i zadovoljni smo s reakcijama ljudi u Požegi – kaže Šimun Stankov, također član Škvadre.

smart

Od 19,00 sati na YouTube kanalu Plesne radionice Ilijane Lončar bit će premijerno prikazana virtualna izložba oko 300 plesnih fotografija pod nazivom “Uhvaćeni pokreti” autora Mladena Božičkovića.

-Zadovoljni smo za sada organizacijom, sunčano nam je vrijeme i mislim da je to dobar znak. Krenuli smo sa site-specific plesnom intervencijom i prostorom unutar svakodnevice grada. Epidemiološki je sve bilo pod kontrolom, sve je divno uspjelo, onako kako je zamišljeno, da naši sugrađani koji ispijaju kavu na terasama mogu vidjeti tijela i plesače koji se kreću uz zvukove grada – rekla je glavna organizatorica Ilijana Lončar.

Cjelodnevno, u Gradskoj knjižnici Požega prikazivat će se eksperimentalni plesni film autora Nastasje Štefanić i Matije Kralja “1. disonantni komad za kameru i tijelo”.

-Zadovoljna sam i sretna što i naša nova požeška knjižnica može dati podršku kulturnoj sceni našeg grada, kroz već brojne razne programe, ali pogotovo danas uz Dan plesa. Mogu reći da se nalazimo na vrlo sretnom mjestu, jer je nova knjižnica u malo više od mjesec dana pokazala da postaje kulturno središte grada i utočište svima onima koji se bave kulturom, umjetnosti i edukacijama – Rekla je Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88