Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

POŽEŽANI OBILJEŽILI 111. GODIŠNJICI SMRTI SLIKARA MIROSLAVA KRALJEVIĆA: Prikazan film o kratkom životu i velikim djelima

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Zahvaljujući požeškom Art kinu i njegovom agilnom voditelju profesoru Željku Balogu Požežani su obielježili 111. godišnjicu smrti slikara Miroslava Kraljevića. Prikazan je dokumentarc veterana hrvat­skog fil­ma Bogdana Žižića o veli­kom hrvat­skom sli­ka­ru koji je snim­ljen povo­dom sto­te obljet­ni­ce njegove smrti i koji je bitno utjecao na cijelu generaciju slikara koja se pojavila nakon njega, a što je posebno uočljivo u djelima Milivoja Uzelca, Vilka Gecana, Marijana Trepše i Vladimira Varlaja.


Film je prvi puta u Požegi prikazan u rujnu 2014. godine gdje je do posljednjeg mjesta bilo ispunjena dvorana Gradskog kazališta. Godinu dana prije kada se navršilo stoljeće od smrti otvorena je Kraljevićeva velebna izložba u zavičajnome Muzeju grada Požege.


Na početku projekcije, profesor Balog podsjetio je da se film prikazuje baš 16.travnja, na datum, kada je prije 111 godina umro Kraljević. Također je zahvalio Ivici Drmiću, montažeru filma koji je posredovao kod producenta Studija Gubrović, a koji su ustupili film bez naknade.


Uvodno o Kraljeviću govorila je Požežanka Vera Abramović Ćuže, povjesničar umjetnosti i zapitala se što bi bilo da slikar nije umro u 28. godini života i u kratkom periodu stvorio izuzetan opus slikarskih djela već da je doživo duboku starost. U kojem smijeru bi otišao njegov poseban, genijalan način izražavanja.


Čak iz Zagreba, što je zanimljivost, na projekciju su došli otac i sin Tomislav i Teo Štefe. Nisu žalili vremena i novaca da budu u gradu u kojem je jedno vrijeme Kraljević živio i koji je značajno utjecao na njegov stavralački opus.


O filmu:
Miroslav Kraljević (2014.)
Redatelj: Bogdan Žižić
Scenarij: Igor Zidić i Bogdan Žižić
Direktor fotografije: Željko Guberović
Asistent fotografije i šef rasvjete: Ivan Hršak
Montaža, izbor glazbe i zvuk: Ivica Drnić
Tekst čitaju: Željko Tomac i Lidija Kardum
Producentica: Mirjana Guberović
Trajanje: 60 minutaOcijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.