Požeško-slavonski vatrogasci na stručnom osposobljavanju u Austriji

Autor: D.K.

POŽEGA / TELFS (AUSTRIJA) – Dokazana suradnja vatrogasaca Hrvatske i austrijskog Tirola rezultirala je još jednim uspješnim projektom koji je realiziran u Zemaljskoj vatrogasnoj školi u Telfsu. Naime, prihvaćena je ideja iz Tirola da požeško-slavonski vatrogasni zapovjednici imaju priliku pohađati tamošnju vatrogasnu školu koju pohađaju vatrogasci iz cijeloga Tirola, što ima za cilj razmjenu iskustva u radu.

Osposobljavanje za vatrogasne zapovjednike realizirano od 12. do 16. listopada na kojem su najzastupljeniji sudionici obuke, njih 11, bili zapovjednici iz Požeško-slavonske županije. Ispred Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije na osposobljavanju su bili zapovjednici DVD-a Čaglin, Kutjevo, Kaptol, Velika, Pleternica, Jakšić, Požega, Brestovac i Lipik te zapovjednici Javnih vatrogasnih postrojbi grada Požege i Požeško-slavonske županije.

Među požeško-slavonskim vatrogascima bilo je i 6 predstavnika Vatrogasne zajednice Vukovarsko- srijemske županije te po 2 zapovjednika iz Bosne i Hercegovine (Stari Vitez) i Kosova (Kosovska Mitrovica).

Na obuci su vatrogasni zapovjednici u pet dana prošli teorijski i praktični dio osposobljavanja raznih vatrogasnih situacija poput spašavanja osoba iz dubina, ispod vozila prilikom prometne nesreće, ventiliranje prostora zahvaćenog požarom, relejna dobava vode, crpljenje vode iz otvorenih izvora i sl.

Stečeno novo iskustvo vrlo je vrijedno jer su vatrogasci tijekom petodnevne obuke mogli naučiti dosta novih stvari i već naučene usporediti s viđenim u školi. Kako doznajemo uvjeti koje vatrogasci u Tirolu imaju prilikom svog vatrogasnog školovanja su odlični. Oni nisu ograničeni u slučaju vremenskih neprilika, hladnog ili kišovitog vremena ili nedostatkom opreme, alata ili uređaja. Uz to imaju i kvalitetne predavače, uvjete i opremljenost predavaonica te samim time i kvalitetniju obuku.

Foto: M.A.

 

Više iz kategorije