Požeško-slavonski SDP traži ostavku gradonačelnika grada Požege zbog optužnice “za vratom”

Autor: D.K.

Priopćenje SDP-a Požeško-slavonske županije kojeg potpisuje predsjednik Mitar Obradović, u kohem se traži ostavka gradonačelnika grada Požege prenosimo u cijelosti.

Povodom informacije prema kojoj je Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskome Brodu podignulo optužnicu protiv gradonačelnika Požege Darka Puljašića , gradske pročelnice , Grada Požege te još dvije osobe i jedne tvrtke zbog kaznenih djela iz „subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave „ SDP Požeško-slavonske županije izražava zabrinutost za daljnje funkcioniranje ovakve gradske vlasti, čija je vjerodostojnost ionako odavno narušena nebrojenim aferama. .

Prema podignutoj optužnici Gradonačelnik i ostali su počinili kazneno djelo krivotvorenja poslovne isprave (priznavanjem računa koji nije utemeljen na obavljenim radovima na obnovi požeške Osnovne škole Dobriše Cesarića ) na temelju koje je počinjeno kazneno djelo subvencijske prijevare velikih razmjera.
Navedeni postupci su uz otvaranje istragu protiv Grada rezultirali ne samo sramoćenjem Grada Požege, a prema dostupnim informacijama Grad Požega je prva jedinica lokalne samouprave protiv koje je potvrđena optužnice u kaznenom postupku, već i nemjerljivom financijskom štetom.
Prema odgovoru Ministarstva regionalnog razvoja (na naš upit) da li je Grad Požega zatražio u 2018.g. (nakon pokretanja istrage) sredstva za obnovu osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi , dobili smo odgovor prema kojem je Grad zatražio sufinanciranje u iznosu od 700.000,00 kn i da sredstva nisu odobrena dok se ne utvrde činjenice u pokrenutom postupku a ako pravomoćnom sudskom presudom bude utvrđena krivnja Grada morati će se izvršiti povrat protupravno isplaćenih sredstava.
Prema navedenom, nad Gradom visi mač vračanja sredstava koja su dobivena u 2017.g. godini, a dok god traje sudski postupak nema daljnjeg financiranja dogradnje dvorane iz navedenog projekta, u ukupnom iznosu s PDV-om oko 16 milijuna kuna.
Želimo naglasiti da u SDP pozdravlja i podržava svaku aktivnost kojom se podiže standard obrazovanja i življenja u našoj sredini (pa tako i izgradnju sportskih dvorana kojih nedostaje u našem gradu) , ali ne može prihvatiti neznanje, neodgovornost i lakomislenost zbog koje će Grad pretrpjeti enormnu štetu zbog isključena iz sufinanciranja projekta veličine 16 milijuna kuna. Umjesto da se u Gradu tih 16 milijuna kn uloži u financiranje standarda građana koji se ne mogu financirati iz sredstava Ministarstva, Grad financira izgradnju koja je trebala biti financirana iz sredstava Ministarstva.
Uz to ako Grad Požega bude proglašen krivim predviđenu novčanu kaznu od 30.000,00 kn do 12.0000.000,00 kn, a kao kazna može se čak i izreći zabrana korištenja subvencija, Grad će morati platiti iz svog (našeg) proračuna

Zbog počinje štete za Grad Požegu zbog nemogućnosti sufinanciranja gradskog projekta od 16 milijuna kuna, te štete koja će indirektno biti učinjena Gradu zbog ovog postupka i zbog dovođenja institucije Grada (po prvi puta u RH) na optuženičku klupu, SDP smatra da ljudi koji su doveli Grad u takvu situaciju više ne mogu predstavljati i voditi Grad te tažimo neopozivu ostavku gradonačelnika Grada Požege Darka Puljašića.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek