Požeško-slavonska županija partner na Međunarodnom sajmu “S klobasicom u EU 2016.” od 4. do 6.ožujka

Autor: D.K.

POŽEGA – Gastro manifestaciji u Svetom Petru u Šumi, IV. Međunarodnom sajmu „S klobasicama u Europi“ ove će godine Požeško-slavonska županija biti kao partner. Tim povodom goste iz Istre, pročelnika za poljoprivredu Istarske županije Milana Antolovića i načelnika općine Sveti Petar u Šumi dr.sc. Marija Bratulića, sa suradnicima, ugostio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa svojim zamjenikom Željkom Jakopovićem. Na susretu su se dogovarale pojedinosti oko manifestacije na koju će se, za očekivati je, odazvati veći broj proizvođača iz Požeško-slavonske županije, ne samo sa kobasicama i kulinovim sekama već i drugim autohtonim proizvodima s ovog područja, medom, vinom, mliječnim i drugim proizvodima.

Ovogodišnji sajam „S kolbasicama u Europi“ održat će se od 4. do 6.ožujka o čemu su nešto više rekli i pozvali proizvođače tih slavonskih tradicionalnih delicija.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Sastali smo se danas sa predstavnicima naše prijateljske Istarske županije s jednim osnovnim ciljem kako pomoći gospodarstvu i kako povezati Slavoniju i Istru. Svima je dobro poznato da kao župan uvijek tvrdim da Slavonija može proizvesti ono što se na Jadranu može potrošiti, kako za vrijeme ljeta ali isto tako i tijekom cijele godine. I današnji sastanak otvara niz mogućnosti da se upravo sirovinom iz Slavonije preko kooperantskih odnosa ili nakon finalnih proizvoda u Istri možemo pojaviti na tržištu i ostvariti suradnju. Smatram da na Međunarodnom sajmu možemo biti dobri partneri kao što su bile i sve prethodne tri županije iz Slavonije. Potrudit ćemo se da budemo dobri partneri na sajmu, a uvjeren sam da će sajam otvoriti vrata novim poslovima s našim gospodarstvenicima – uvodno je istakao požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Dokazano je da Požeško-slavonska županije ima ogroman potencijal u proizvodnji u kojoj je prije 15 godina i više na razini županije bila godišnja proizvodnja od 50 tisuća tovljenika bez individualne proizvodne u privatnim gospodarstvima.

Željko Jakopović, zamjenik požeško-slavonskog župana

-Ovdje su nam prijatelji iz Istre koji imaju zaštićen brend Istarskog pršuta što može biti vječna poveznica Slavonije i Istre u kojem smislu ide ova suradnja. I prije smo pokušavali rješavati suradnju u tom smislu što je bilo teško za ostvariti ako se nema potpore od centralne države i resornog Ministarstva gospodarstva i drugih institucija koje su vezane za ovo usko područje. Mi ćemo na sajmu je pred nama organizirati jedan okrugli stol na temu kako vratiti svinjogojsku proizvodnju na ovo područje, u Slavoniju te na koji način staviti sve potencijale koji su ovdje ogromni, od proizvodnje do smještajnih kapaciteta. Uz vrlo mala ulaganja, rekonstrukcije i modernizacije mogu postići u vrlo kratkom periodu značajni proizvođači svinjskog mesa na ovom prostoru. Za to su preduvjeti mijenjanje pozitivnih propisa, usklađivanje s EU, ali i diranje u neke lobije koji se bave ne proizvodnjom već trgovinom mesa što za nas nije dobro i što ne može biti trajno opredjeljenje politike. Na predstojećem sajmu napravit ćemo promidžbu našim proizvođačima što suhomesnatih proizvoda ali i drugih poput vina, meda i sl. Ključno je da otvorimo novu stranicu i pokrenemo gospodarstvo na dobrobit svih nas – rekao je zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović.

Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županje

Iz Istre je ponuđena otvorena suradnja slavonskim proizvođačima tovljenika u svrhu proizvodnje istarskog pršuta koji je zaštićen na prostoru EU. Takva prilika u svakom slučaju nikako se ne bi smjela propustiti.

-Pozivam zainteresirane uzgajivače svinja s orijentacijom na proizvodnju teških svinja 180-200 kilograma “žive vage” na temelju kojih se možemo vrlo kvalitetno uklopiti u vaš program slavonskog kulena i kulenove seke, a butevi da budu u svrhu proizvodnje istarskog pršuta. Zahtjevni smo prema Slavoniji jer uz Istarsku županiju 12 hrvatskih županija među kojima su slavonske, jedine su koje mogu proizvoditi sirovinu za istarski pršut. Mi smo upravo zahvaljujući projektu Sajma kobasice i prve godine suradnjom s Vukovarsko-srijemskom, potom Brodsko-posavskom i Osječko-baranjskom uhodali već proizvodnju teških svinja te isporuku sirovine za proizvodnju pršuta. Nudimo suradnju da se uzgajivači svinja na ovom prostoru odmaknu od uvoznih odojaka jer da bi smo mogli imati istarski pršut moramo imati domaću krmaču, domaće odojke i tovljenike ali i klaonice unutar 12 županija koje smo nominirali za proizvodnju sirovine – istakao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županje Milan Antolović.

U svrhu što bolje suradnje Istarska županija je zainteresirana osnovati proizvođačku organizaciju koja bi objedinila uzgajivače, klaoničare i proizvođače u jedan klaster na razini Hrvatske.

-Osnovat ćemo proizvođačku organizaciju ove godine. Osobno molim župana da nam pomogne pronaći kvalitetne uzgajivače koji će se podvrgnuti praćenju sljedivosti proizvodnje od krme do isporuke sirovine. Kada bi smo mogli organizirati za sezonu klanja 2016/2017 pet tisuća komada svinja ovdje na vašem području mi bi u Istri bili sretni. Nažalost, hrvatsko svinjogojstvo je na koljenima. Idemo iskoristiti priliku, ovo područje je veliki potencijal – dodao je Antolović.

dr.sc. Marijo Bratulić, načelnik općine Sveti Petar u Šumi

Načelnik općine Sveti Petar u Šumi dr.sc. Marijo Bratulić zahvalio se požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću što je prihvatili pokroviteljstvo IV. Međunarodnog sajma „S klobasicama u Europi“. Uz visoko pokroviteljstvo predsjednice RH pokrovitelji sajma su i Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo poduzetništva.

-Ovaj sajam prerastao je hrvatske okvire i postao međunarodni projekt u samo tri godine. Imamo ukupno 11 partnera od toga je šest međunarodnih partnera. Svake godine je jedna županija partner, krenuli smo s Vukovarsko-srijemskom, Brodsko-posavskom, Osječko-baranjskom a ove godine je Požeško-slavonska županija. Veseli me što se iz tog partnerstva dogode i pozitivni rezultati na koji nam sajam svake godine dolaze i svi izlagači koji su bili prethodnih godina. Sajam je prodajno-izložbenog karakter i svake godine dolazi sve veći broj izlagača i posjetitelja. Ove godine očekujemo oko deset tisuća ljudi koji će u dva dana proći kroz sajam. Gotovo svi proizvođači se vrate prazni jer su prodali sve količine koje su donijeli. U sklopu manifestacije biti će i interesantna natjecanja. U godinama koje su ispred nas siguran sam da će ovo postati najznačajnija smotra proizvođača kobasica u široj regiji – rekao je načelnik općine Sveti Petar u Šumi dr. Mario Bratulić.

Više iz kategorije