Požeško-slavonska županija na kontinentu najzanimljivija po prirodnim ljepotama, ali…..

Autor: J.M.D.

prirodna oaza ilustracijaPOŽEGA – Ovogodišnja turistička sezona na Jadranu u zadnje vrijeme puni medije, ovog puta negativnim naslovima, koji su potaknuti lošim vremenom i slabom posjećenošću. Mnogi se s razlogom pitaju kakva je turistička strategija i da li ona uopće postoji ili se često oslanjamo samo na postojanje prirodnih ljepota u Lijepoj našoj. Sezona kupanja je vrlo kratka, a ako se želimo profilirati kao mediteranska i turistička zemlja, moramo imati kvalitetnu ponudu i za Jadran i za Kontinentalnu Hrvatsku.

Požeško-slavonska županija je, nažalost, po broju dolazaka turista i noćenjima, zadnja u Hrvatskoj. S obzirom da mnogi smatraju da je ovo jedna od najzanimljivijih slavonskih županija po prirodnim ljepotama i znamenitostima zbog kombinacije ravnica i brda, postavlja se pitanje u čemu leži problem.  Požeško slavonsku županiju u prošloj godini posjetilo je samo 9 835 turista, što je 0,65% od posjeta turista u cijeloj Kontinentalnoj Hrvatskoj. Noćenja je ostvareno u nešto ipak većem udjelu, 0,82% od ukupnog broja noćenja Kontinentalne Hrvatske, odnosno 22 376 noćenja.  Statistika osim što pokazuje jako loše ostvarenje dolazaka turista i noćenja, pokazuje i da čak 77,6 % noćenja čine domaći gosti. Zadnji dostupni podaci za ovu godinu govore da je broj dolazaka turista i noćenja u prvih 6 mjeseci ove godine manji od onoga u istom razdoblju prošle godine. Ostvareno je 4724 dolazaka i 11773 noćenja, a prednjače i dalje domaći gosti.

Grad Požegu u prvih 6 mjeseci posjetilo je 2723 turista, a ostvareno je 5879 noćenja  što je neznatno različito od broja iz istog razdoblja prošle godine.

Ako se pogleda financijski aspekt turizma, onda je situacija pogotovo loša. Boravišna pristojba je prihod turističkih zajednica koji one po Zakonu moraju koristiti za izvršavanje svojih zadaća i za svoje poslovanje, a plaćaju je sve osobe koje koriste usluge smještaja, a nemaju prijavljeno prebivalište u toj općini ili gradu. Prihodi od boravišne pristojbe bi trebali biti jedan od značajnijih prihoda turističkih zajednica, no u našoj županiji situacija je ipak nešto drugačija. Prihodi od boravišne pristojbe u Turističkoj zajednici Požeško slavonske županije su tek treći po veličini, nakon donacija i članarina i iznose oko 2%, dok se u Turističkoj zajednici Grada Požege taj iznos kreće oko 3%. Usporedbe radi, prihodi koje Turistička zajednica Požeško slavonske županije dobiva iz županijskog proračuna iznose oko 45% od ukupnih prihoda, dok se od članarina ostvari oko 14%.

Iz financijskog plana Turističke zajednice Požeško slavonske županije vidljivo je da se i ove godine očekuje isti iznos prihoda, no također je vidljivo i da će se za poticanje i pomaganje razvoja turizma na područjima koja nisu turistički razvijena u ovoj godini izdvojiti samo 5 tisuća kuna, kao i za planove razvoja turizma i strateški marketing. Na rashode za radnike se u istom vremenu planira potrošiti 304 tisuće kuna, prema zadnjim podacima za samo dvije zaposlene osobe. Analizom ovih podataka, dolazi se do zaključka da se slika turističke strategije cijele države preslikava i u našoj županiji, a to je oslanjanje na članarine, proračun i slučajne turiste koji zalutaju u našu županiju.

Ako se nastavi postojeći trend razvoja turizma u Požeško-slavonskoj županiji i svim turističkim uredima gradova teško da ćemo se u skorije vrijeme pomaknuti sa zadnjeg mjesta.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: