Požeško-slavonska županija domaćin poslovnog sastanka Hrvatske mreže zdravih gradova

Autor: S.P.

POŽEGA – Poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova održan je po prvi puta u Požeško-slavonskoj županiji koja je bila domaćin tom skupu. Hrvatska mreža zdravih gradova i županija obuhvaća 15 županija i 30-tak gradova s ciljem unapređenja njihovog djelovanja u unapređenju zdravlja i kvaliteti života u zajednicama, a današnji sastanak bavio se izazovima izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom i pristupačnosti sustava zdravstva.

Sudionici današnjeg sastanka su koordinatori iz cijele Hrvatske, predstavnici gradova i županija, ministarstava zdravstva i graditeljstva, HZZO-a i bolnica. O temi sastanka te značaju Hrvatske mreže zdravih gradova koja bilježi iskustvo dugo više desetljeća  govorila je prof. dr. sc. Selma Šogorić, nacionalna koordinatorica HMZG.

-Ono što je vodeći izazov svima nama- projekt Zdravi grad nije medalja zato što ste zdravi grad. Projekt zdravi grad je izazov jednako tako i zdrava županija. Svi smo mi svjesni koliko ovi negativni učinci okruženja djeluju loše na zdravlje naše populacije. Ono što je naš posao, to je djelujući kroz društvene odrednice zdravlja – znači na ekonomsko blagostanje,okruženje, kvalitetnije stanovanje i zdravo urbano planiranje, te kroz javno zdravstvene intervencije koje će ići prema boljem zdravlju i sustavu zdravstva, ustvari članovi mreže prihvaćaju taj izazov zdravlja, nastojeći koordinirati sve te tri razine djelovanja i dovesti do boljeg zdravlja kompletne populacije, a posebno ranjivih grupa – naglasila je Selma Šogorić.

Na sastanku su predstavljeni primjeri dobre prakse na području županije domaćina, a centralna tema sastanka bila je problematika vezana uz osobe s invaliditetom i pristupačnost zdravstvenog sustava.

“Nedostaje zajedničke koordinacije i sada razvijamo upitnik kojim same zdravstven ustanove procijeniti pristupačnost osobama s invaliditetom jer poznato je koliki je manjak, primjerice, osoba u sustavu zdravstva koje znaju znakovni jezik, tu su i arhitektonske barijere i drugo. Naši kapaciteti nisu prilagođeni njihovim potrebama i kroz razvoj ovog upitnika mi ćemo identificirati koje su potrebe sustava zdravstva kako bi bolje mogao zadovoljiti potrebe osoba s invalidititetom,” dodaje Šogorić.

Podršku javnozdravstvenoj ideji mreže zdravih gradova i županije dao i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

-Skrbimo o dobrobiti naših stanovnika, a ovdje želimo utvrditi smjernice kako bi pomogli onima kojima je to najviše potrebno. Sretan sam što je naša županija domaćin i pokrovitelj ovako značajnog skupa i vjerujem da će društvene djelatnosti županije ali i ravnatelji naših zdravstvenih ustanova iznaći odgovore kojim smjerom ići i koje prijedloge uputiti i u resorno ministarstvo. Spremni smo i za javnozdravstvene projekte koje ćemo uputiti prema europskim izvorima sredstava. Briga postoji, milijunske svote su nam na raspolaganju i mi smo spremni privući ta sredstva na naše područje,” naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: