Požeško-slavonska županija domaćin poslovnog sastanka Hrvatske mreže zdravih gradova

Autor: S.P.

POŽEGA – Poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova održan je po prvi puta u Požeško-slavonskoj županiji koja je bila domaćin tom skupu. Hrvatska mreža zdravih gradova i županija obuhvaća 15 županija i 30-tak gradova s ciljem unapređenja njihovog djelovanja u unapređenju zdravlja i kvaliteti života u zajednicama, a današnji sastanak bavio se izazovima izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom i pristupačnosti sustava zdravstva.

Sudionici današnjeg sastanka su koordinatori iz cijele Hrvatske, predstavnici gradova i županija, ministarstava zdravstva i graditeljstva, HZZO-a i bolnica. O temi sastanka te značaju Hrvatske mreže zdravih gradova koja bilježi iskustvo dugo više desetljeća  govorila je prof. dr. sc. Selma Šogorić, nacionalna koordinatorica HMZG.

-Ono što je vodeći izazov svima nama- projekt Zdravi grad nije medalja zato što ste zdravi grad. Projekt zdravi grad je izazov jednako tako i zdrava županija. Svi smo mi svjesni koliko ovi negativni učinci okruženja djeluju loše na zdravlje naše populacije. Ono što je naš posao, to je djelujući kroz društvene odrednice zdravlja – znači na ekonomsko blagostanje,okruženje, kvalitetnije stanovanje i zdravo urbano planiranje, te kroz javno zdravstvene intervencije koje će ići prema boljem zdravlju i sustavu zdravstva, ustvari članovi mreže prihvaćaju taj izazov zdravlja, nastojeći koordinirati sve te tri razine djelovanja i dovesti do boljeg zdravlja kompletne populacije, a posebno ranjivih grupa – naglasila je Selma Šogorić.

Na sastanku su predstavljeni primjeri dobre prakse na području županije domaćina, a centralna tema sastanka bila je problematika vezana uz osobe s invaliditetom i pristupačnost zdravstvenog sustava.

“Nedostaje zajedničke koordinacije i sada razvijamo upitnik kojim same zdravstven ustanove procijeniti pristupačnost osobama s invaliditetom jer poznato je koliki je manjak, primjerice, osoba u sustavu zdravstva koje znaju znakovni jezik, tu su i arhitektonske barijere i drugo. Naši kapaciteti nisu prilagođeni njihovim potrebama i kroz razvoj ovog upitnika mi ćemo identificirati koje su potrebe sustava zdravstva kako bi bolje mogao zadovoljiti potrebe osoba s invalidititetom,” dodaje Šogorić.

Podršku javnozdravstvenoj ideji mreže zdravih gradova i županije dao i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

-Skrbimo o dobrobiti naših stanovnika, a ovdje želimo utvrditi smjernice kako bi pomogli onima kojima je to najviše potrebno. Sretan sam što je naša županija domaćin i pokrovitelj ovako značajnog skupa i vjerujem da će društvene djelatnosti županije ali i ravnatelji naših zdravstvenih ustanova iznaći odgovore kojim smjerom ići i koje prijedloge uputiti i u resorno ministarstvo. Spremni smo i za javnozdravstvene projekte koje ćemo uputiti prema europskim izvorima sredstava. Briga postoji, milijunske svote su nam na raspolaganju i mi smo spremni privući ta sredstva na naše područje,” naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot