Požeško-slavonska županica Antonija Jozić održala Koordinaciju s gradonačelnicima i načelnicima: “Kroz izvješća gradonačelnika i načelnika proteže se problematika nedostatak kapaciteta dječjih vrtića”

Autor: S.P./D.K.

Na Koordinaciji požeško-slavonske županice Antonije Jozić s gradonačelnicima i načelnicima na dnevnkm redu su bile tri teme o kojima se razgovaralo, izvješće o prirodni nepogodama koje su pogodile Požeško-slavonsku županiju, izvješće gradonačelnika i načelnika o projektima i aktivnostima koje se trenutno provode, te izrada operativnih programa za novo programsko razdoblje 2021/2027.

Koordinacija gradonačelnika i načelnika dobra je praksa s obzirom na umrežavanja i suradnju svih jedinica lokalne samouprave po čemu je Požeško-slavonska županija prepoznata na razini cijele Hrvatske, naglasila je županica Jozić koja je po prvi put na takvom sastanku bila u svojstvu županice, kojoj je rad na sastancima te vrste dobro poznat iz protekla dva mandata dok je bila gradonačelnica Pleternice.

-U kratkom izvješću bilo je riječi o potporama Vlade RH i za poljoprivredu onima koje će ići prema građanima te za potpore koje su dobivene za sanaciju javnih objekata. Već ovaj petak imam sastanak s ministrom Horvatom u Zagrebu vezano uz modele isplate, a u tijeku je prijava šteta. Nakon toga gradska i općinska povjerenstva će u relativnom kratkom roku izaći i napraviti procjenu šteta i na temelju toga građani mogu očekivati isplate. Rok za procjenu šteta je 60 dana, no nadam se da će povjerenstva to odraditi u što kraćem roku, na raspolaganje ćemo staviti sve ljude koji rade u Županiji i našim ustanovama, a građevinske su struke, kako bi pomogli u tom poslu – rekla je županica Jozić.

Gradonačelnici i načelnici predstavili su projekte i aktivnosti na svom području pri čemu su se izdvojile dvije teme – dječji vrtići i projekt “Zaželi”- program zapošljavanja žena koji je u završnoj fazi u svim jedinicama lokalne samouprave.

-Nešto što se kroz izvješća gradonačelnika i načelnika proteže kao problematika su dječji vrtići, odnosno, nedostatni kapaciteti dječjih vrtića da bi se mogla upisati sva djeca koja trebaju u vrtić. Na tom tragu gradonačelnici i načelnici rade pripremu projektne dokumentacije, u tijeku je natječaj iz mjera ruralnog razvoja gdje se takvi objekti mogu javiti i financirati. Vjerujemo da, kada se završi proces prijave projekata vjerujemo da ćemo biti županija kojoj će biti odobrena sredstva za izgradnju i dogradnju dječjih vrtića, odnosno povećanje kapaciteta – naglasila je županica Jozić nastavljajući kako se Projekti Zaželi odnosno pomoć u kući pomalo završavaju te da je želja svih da se taj projekt nastavi i dalje.

-Znamo da će natječaji za europska sredstva biti vjerojatno krajem ove godine, odnosno početkom sljedeće godine i sada se stvara jedno razdoblje u kojem se program neće provoditi. Vjerujem da će gradonačelnici i načelnici uspjeti ili kroz Hrvatski crveni križ ili na drugi način, bar onim najpotrebitijim obiteljima koje su bile u sustavu osigurati osnovnu pomoć dok ponovo ne zaživi projekt “Zaželi”. Nadamo se da taj projekt više neće biti na razini dvije godine ili godinu dao kao što je bio dosad nego će trajati duže. Zato imamo i informacije iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava ministra Josipa Aladrovića koji radi na tome da ti projekt traju duže razdoblje i da ne budu prekidani,” rekla je o projektu “Zaželi”.

Na Koordinaciji je bilo riječi i o novostima u novom programskom razdoblju vezano uz sufinanciranje iz fondova EU u sljedećih sedam godina. Novost je da će se u novom programskom razdoblju moći financirati izgradnja i dogradnja osnovnih i srednjih škola – osnovnih s ciljem jednosmjenskog rada, a srednjih s ciljem podizanja kvalitete srednjoškolskog obrazovanja.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot