Požeškim planinarima odobren novac za uređenje doma Lapjak: “Za potpunu adaptaciju treba nam 1,2 mil. kn”

Autor: Požega Portal

12970940_1387105814649307_1280597377855622511_o

POŽEGA/VELIKA – Hrvatskom planinarskom društvu Sokolovac odobreno je 21,7 tisuća kuna za uređenje planinarskog doma Lapjak. Novac su dobili putem natječaja Hrvatskog planinarskog saveza za obnovu, održavanje i izgradnju planinarskih objekata. Bit će utrošen za uređenje četiri sobe i sanitarni čvor na prvom katu doma.

– Ovakve natječaje HPS provodi jednom godišnje. Interes je velik i planinarska su društva kandidirala projekte ukupne vrijednosti oko 370 tisuća kuna. Oko 160 tisuća kuna raspodijeljeno je na 14 društava, a mi smo među četiri društva koja su dobila iznose veće od 20 tisuća kuna – pojašnjava Predrag Livak, predsjednik HPD Sokolovac.

U tijeku je legalizacija doma za kojeg požeški planinari smatraju da do daljnjega treba ostati u vlasništvu društva unatoč, kako tvrdi Livak, nastojanjima nekih da im se dom oduzme. Posla je još puno jer dom već godinama čeka na potpunu adaptaciju.

– Potrebno je obnoviti sve sobe na prvom katu i potkrovlju za što nam je potrebno gotovo 1,2 milijuna kuna. To je nemoguće bez novca iz EU fondova ili primjerice ugovora s tvrtkama koje bi obnovile po nekoliko soba te imale pravo njihova korištenja određeni broj dana u godini. Kandidirat ćemo obnovu doma na fondove EU, mjere ruralnog razvoja. Očekujemo pomoć Grada Požege i Općine Velika, a ako u roku dvije godine ne bude konkretnih rezultata potražit ćemo druge modele financiranja kao što su partnerski odnosi s privatnim poduzetnicima – dodaje Livak.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: