Požeški vulkani

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Tektonsko pomicanje podzemnih ploča, potresi i vulkani događali su se prije 150 milijuna godina i uzrokovali su, kako kažu stručnjaci, sadašnje oblike planina i dolina. Planinski lanac koji okružuje Požešku dolinu sugerira da su i naše područje obilato tresli vulkani, ali svaka dobra priča traži dokaze.

Ostatke od eruptivnih lijevaka potpuno je poravnalo i zatrpalo Panonsko more, te ne postoji niti jedan potpuno jasan okrugli, vulkanski oblik. Sumnju na vulkansko grotlo jedino privlači jedan seoski bunar u kome vodostaj ne pada ni kada su presušili svi izvori, potoci i močvare. Bunar je obzidan za vrijeme Banovine. Kada stigne pet cisterni od tri tisuće litara, a koje služe za navodnjavanje, te napune svoje rezervoare i napuste teren, voda se odmah vrati na istu razinu! To znači da nije u sustavu podzemnih voda koje mi poznajemo, već da je kroz grotlo spojeno sa jezerom duboko ispod zemlje koje s lakoćom putem tlaka diže vodu do stabilne razine u bunaru.

Međutim, dok je navedeni bunar samo plod ne ispitane teorije, postoje dva dokaza o postojanju vulkana koji su očigledni i dokazani. Naime, svaki vulkan stvara vulkanski pepeo koji se taloži i tako nastane sirovina – tuf. Prva lokacija nalazi se na obali rijeke Orljave pored moto staze Villare, dakle u blizini Požege, a ploča se širi na lijevu stranu do Požeške gore, a na desnu stranu do Alilovaca, te odlazi sve do Poljanske, Vranića i Rudine. Samo se u kamenolomu Rovine pored Poljanske vrši eksploatacija za potrebe cementare u Našicama. Tako ogromne količine tufa govore o velikom broju vulkana koje je, na sreću, ohladilo kroz grotla Panonsko more.

Drugi, slikoviti dokaz nalazimo na pješčari Vranić u obliku velikih kamenih blokova koje je vulkanska lava obložila sa kamenim kuglicama. Kada bi jednu takvu gromadu stijene postavili negdje u Požegi, a pogotovo u školskom dvorištu, jer je tamo gore svejedno nepotrebna i odbačena, divljenju Požežana ne bi bilo kraja. Postoje i odvojene kuglice, a postoje i nagorjele, napukle kuglice nastale u paklu erupcije vulkana pod ogromnim pritiskom i velikom temperaturom.

Postavlja se pitanje – da li bilo kome koriste ove informacije?

Izvor: Ljubiša Aleksić

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: