Požeški “Tigrovi” na obilježavanju 28. obljetnice svoje slavne postrojbe i otvaranju Spomen doma u Rakitju: Nisu se oni tada odlučili priključiti “Minhenskoj bojni”

Autor: D.K.

U sklopu petodnevne manifestacije obilježava se 28. obljetnica Tigrova, dana kada su 5.studenog 1990. godine iz baze u Rakitju hrabri momci krenuli na svoj slavni ratni put, na kojem su sudjelovali u svim velikim bitkama Domovinskog rata.

Među njima je bilo Požežana, koji nisu dvojili trebaju li ostati na svojoj rodnoj grudi, braniti svaki pedalj svoje zemlje i sačuvati od neprijatelja. Nisu se ti hrabri momci odlučili priključiti “Minhenskoj bojni” i iz daljine promatrati kako im netko drugi čuva i brani domovinu kako bi u njoj mogli bezbrižno u budućnosti živjeti zahvaljujući onima koji su cijelog sebe, a brojni i živote dali za slobodu i neovisnost.

Svečanom otvaranju Spomen doma Tigrova i Ustanove za sveobuhvatnu skrb Tigrovi prethodila je dan prije poštanska marka s grbom prve gardijske brigade Tigrovi koja će u opticaj biti puštena u ponedjeljak, 5.studenog, u nakladi od sto tisuća primjeraka.

Na svečanosti otvaranja Spomen doma Tigrova danas su između ostalih hrabrih momaka bili u Požežani, oni koji su se 1990. godine priključili toj slavnoj postrojbi i bili prvi među prvima, Slavko Čuljak, Ivo Marušić, Darko Janić, Stevo Budoš, Željko Pavliček, Damir Pandžić i Ivica Kopecki. Tih dana u Rakitje se zajedno s njima zaputio i Pavo Stipić te Ante Brković, hrabri bojovnik za čije se vječno počivalište još uvijek ne zna, a hoće li se ikad saznati samo Nebeski Otac to zna.

Naši su momci s područja Požeštine tih godina bili rame uz rame tada s prvim zapovjednicima, danas hrvatskim generalima, dugogodišnjim načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske vojske, generalom zbora Josipom Lucićem, današnjim ministrom branitelja, generalom Tomom Medvedom i brojnim drugim, danas visokim aktivnim i umirovljenim časnicima koji su ostavili duboki trag u povijesti stvaranja Hrvatske.

Na predstavljanju poštanske marke ministar branitelja Tomo Medved, ratni zapovjednik Tigrova Marijan Mareković, te predsjednik Udruge prve gardijske brigade Tigrovi Ilija Vučemilović iskoristili su priliku i još jednom podsjetili na slavni ratni put Tigrova.

Prije svečanog otvaranja Spomen doma Tigrova i Ustanove za sveobuhvatnu skrb Tigrovi, u vojarni Vitez Damir Martić u Rakitju položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve one koji su dali ono svoje najdragocjenije, svoj život.

Prigoda je bila da se na svečanosti susretnu svi oni koji su tada provodili teške dane braneći svoju domovinu zajedno s onima koji su kasnije bili u drugim postrojbama. 

Foto: Čitatelj

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot