Požeški Ramci na tradicionalnom hodočašću u svom zavičaju

POŽEGA – I ove je godine Ramska zajednica Požega organizirala tradicionalno hodočašće na Vran planinu, na “Kedžaru” (BiH) gdje se na poseban način slavi “Divin dan” kojom se prigodom svake prve nedjelje u mjesecu srpnju održava svečano euharistijsko slavlje.

Pučke pobožnosti koje se desetljećima prenose sa koljena na koljeno započele su na uočnicu centralnog slavlja kojom se prilikom okupi veliki broj vjernika.

Na sam dan proslave, središnjem euharistijskom slavlju u 11 sati prethodilo je obavljanje zavjeta, molitvom i obilaskom Divinog groba i spomen kipa. Toj svečanosti bili nazočni brojni vjernici pristigli iz svih krajeva, kako BiH tako i Hrvatske, među kojima su bili i Ramci iz Požeštine i njihovi prijatelji koji su se zaputili autobusom u taj živopisni kraj koji se otima od zaborava što iz godine u godinu potvrđuje dolazak veliki broj vjernog Božjeg puka toga dana u predivne planinske predjele nadomak Blidinjskom jezeru.

Autobus sa 50 hodočasnika, sa subote na nedjelju, u noćnim se satima zaputio put Rame gdje su hodočasnici prisustvovali središnjem misnom slavlju nakon kojeg su se susrela poznata lica, koja se možda viđaju od godine do godine, što je za njih bila prilika vratiti sjećanja iz ne tako davne prošlosti koja ih ponajviše veže uz brojne nedaće i patnje kroz koje su prolazili u svojoj mladosti što je kod mnogih takvo stanje rezultiralo iseljavanjem i napuštanjem rodnog zavičaja.

Druženje i besjeda uz poznatu gangu nastavljena je do večernjih sati uz bogat gastronomski sadržaj kojeg nikada nije manjkalo na tim prostorima nakon čega su se požeški Ramci zaputili svojim domovima.

0 Comment

Send a Comment