Požeški Ramci hodočastili u svoj kršni zavičaj na grob Dive Grabovčeve

Autor: Požega Portal

POŽEGA / RAMA – Doseljeni Ramci u Požešku kotlinu u organizaciji Ramska zajednica Požega tradicionalno hodočaste prve nedjelje iza Petrova na grob Dive Grabovčeve na Kedžaru, u svoj rodni kraj kojeg se ne može zaboraviti samo tako. Običaj se prenosi s koljena na koljeno pa su među hodočasnicima i one mlađe generacije čije porijeklo po roditeljima, bakama ili djedovima vuče iz tih krajeva.

Tako se i ove godine autobus pun hodočasnika iz Požeško-slavonske županije zaputio u kršni zavičaj kako bi među mnoštvom vjernika, koji su došli iz svih krajeva Hrvatske, BiH, ali i drugih EU i preko oceanskih zemalja, u zajedništvu sudjelovali na misnom slavlju, a potom i druženju na Vran planini.

Svečano misno slavlje predvodio don Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu, sin Ramskog kraja, a riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je mjesni župnik fra Andrija Jozić. Euharistijsko slavlje svojim su pjevanjem i sviranjem uzveličale članice etno skupine „Čuvarice“.

Ako u današnjem kontekstu promatramo Divu Grabovčevu, mogli bi smo slobodno kazati da je ona bila i braniteljica ljudskih prava i sloboda, napose, prava žena.

Prema legendi ta mlada djevojka bila je najljepša djevojka u okolici Rame i odbila je prosidbu zloglasnog turaskog age. Ni tada, a ni danas Turci, pogotovo oni zajapureni i moću opareni, nisu pitali i molili puno. Grabili su silom. Došao je tako bahati Turčin u Vran i pokušao još jednom. Međutim, Diva ga je odbila. I taj čin platila glavom ispisavši tako svoje ime zlatnim slovima u bogatu povijest ovih krajeva.

Na proslavu Divina dana došli su rektori i prorektori većine hrvatskih sveučilišta na čelu s predsjednikom rektorskog zbora te dvojicom pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Na povratku kući članovi Ramske zajednice Požega obišli su samostan na Šćitu te su se  puni dojmova vratili kući.

Izvor: Ramska zajednica Požega

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: