“Požeški pučki kalendar ’21.” ima suradnike od Nizozemske do Kine i od Rijeke do Kutjeva

Autor: D.K.

Po tradiciji svake godine u prvoj polovini prosinca već 29 godina u Požegi se objavljuje Požeški pučki kalendar. Tako je ovih dana izašao iz tiska kalendar za iduću 2021. godinu, kojega je kao i prethodne pripremio i uredio dugogodišnji požeški novinar Jelenko Topić, a izdavač mu je Udruga za glazbu i pisanu riječ Pan press iz Požege.

Suradnici i u požeškom pučkom kalendaru 2021. su novinari, te kulturni i javni radnici ovog kraja, a dio njih iz drugih krajeva s tim da su rođenjem ili na druge načine povezani sa Požegom. Tako su u njemu Požežani koji žive i  rade u Nizozemskoj i Kini, a prostorno u našoj zemlji od Rijeke i Zagreba na zapadu do Kutjeva na istoku.

Sadržajno požeški pučki kalendar donosi, nakon kalendarija sa prikazom poslova u domaćinstvu po mjesecima i popisom blagdana(kirvaja) u selima ovog kraja, niz tekstova o radu jedinica lokalne i regionalne samouprave, zatim o školstvu, studijima, zdravstvu, vatrogastvu i drugom.

Posebnu pozornost novog kalendara zaslužuju po prvi puta objavljeni povijesni tekstovi autora Nikole Cesarika, Vinka Tadića, Nikole Rašića, Vjekoslava Krambergera, Marija Kalana i drugih o antičkom dobu u ovom kraju, toponinima Požeštine, nazivu Orljave u antičkom dobu, najstarijoj krunici na hrvatskom tlu, jubileju 123. brigade i drugom.

Vrijedan dio čine članci posvećeni ruralnom razvoju, te vrijednim ljudima požeškog kraja, a potvrđuje se da bez društvenoga aktivizma nema napretka zajednice pa je dio svoga interesa posvećen dobrovoljnim, sportskim i drugim društvima, te narodnim običajima. Tu su i priče koje evociraju prošlost, rado su čitane u sadašnjici, a svakako trebaju biti i pouka za budućnost između kojih su umetnuti pjesnički tekstovi, narodna mudrost, bećarci i slično.

Na kraju je popis obrtnika Požeštine, te horoskop. Novi Požeški pučki kalendar neće biti posebno promoviran zbog epidemioloških razloga, a nalazi se u prodaji na prodajnim mjestima tiskovina širom požeškog kraja.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88