Požeški planinari Požeškom gorom od Pleternice do Požege

Autor: D.K.

Članovi planinarskog društva Sokolovac su prošlog vikenda imali još jedan uspješan izlet i to Požeškom gorom od Pleternice do Požege ili kako neslužbeno nazivaju taj izlet „naVLAKuša“, „Malo cugom, više cipelcugom“ ili „Vlak u brijegu“. Po prekrasnom proljetnom, iako još kalendarski zimskom, vremenu u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama planinari, nekoliko Sokolića i prijatelja iz slavonskih planinarskih društava Vidim iz Kutjeva i  Bršljan iz Jankovaca krenuli su vlakom prema redu vožnje u 9:04 sati iz Požege ka Pleternici.

 Na ulasku u vlak vidno uzbuđene i dobro raspoložene planinare, a iznenađen tolikim brojem putnika, dočekao je kondukter s pozdravom saperlot. Uz zvukove pjesme zadrugara  „kad se male ruke slože“ brzo su stigli u Pleternicu. Od željezničkog kolodvora išli su  poznatom Cestom vina i ruža do pleterničkih vinograda na Starcu.

Na kratko su zastali kod najpoznatijeg Ramca ovih krajeva Jure Vidakušića i supruge mu Danice koji ih dočekuju toplom dobrodošlicom uz obilje slavonskih delicija, te čaj i kuhano vino. Kada su došli do kapelice  Svetog Petra koja je u samim vinogradima digla se jutarnja magla, a sunčano i toplo vrijeme pratilo ih je cijelim putem.

Put ih je dalje vodio kroz šumu Požeškom gorom, a nakon dvadesetak minuta skrenuli su desno prema Viškovačkom gradu, jednoj od pet kontrolnih točaka planinarske obilaznice pet utvrda Požeške gore.

-Nakon kraćeg odmora te razgledanja utvrde i okrepe iz ruksaka nastavili smo put prema Požegi. Put nas je vodio šumskom cestom, te uz kraće pauze za odmor prolazimo kroz Komušinu i Vranduk do željezničkog kolodvora – pričaju nam planinari.

 Svi sudionici izleta za šest sati prošli su stazu od 20 kilometara bez problema. Umorni i vrlo zadovoljni puni novih dojmova i pozitivne energije i pluća punih kisika vratili su se kući uz nezaboravnu krilaticu Umor prolazi, zadovoljstvo ostaje. Vodič izleta je bio dr. Damir Matoković.

Foto: PD Sokolovac

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88