POŽEŠKI OGRANAK MATICE HRVATSKE PREDSTAVIO KRŠĆANSKU SADAŠNJOST: Doprinos najvećeg kršćanskog nakladnika nemjerljiv

Autor: D.M.

Obljetnica 50.godina postojanja Kršćanske sadašnjosti bio je povod da ogranka Matice hrvatske Požežanima predstavi ovog velikog izdavača. Predstavljanje je održano u Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Na početku je sve nazočne pozdravila Ljiljana Marić, predsjednica požeškog ogranka Matice hrvatske istaknuvši da je doprinos ovog najvećeg i najvažnijeg crkvenog nakladnika u Hrvatskoj – nemjerljiv. O tome doprinosu Kršćanske sadašnjosti kao i njezinom nastajanju u komunističkom vremenu govorio je don Anton Šuljić, pomoćnik direktora. Njega je predstavio prof. Ivan Bedeničić, ravnatelj Katoličke gimnazije istaknuvši da se radi o jednoj izuzetno svestranoj osobi čiji interesi i polja djelovanja su široki i uspješni.

Kako je nastajala najveća kršćanska nakladnička kuća od Tirane do Vladivostoka kroz zanimljivu prezentaciju i interpretaciju predstavio je don Šuljić istaknuvši da je to zasluga tri sjajna teologa čija pojava se događa možda jedanput u sto godina. Riječ je o Josipu Turčinoviću, Vjekoslavu Bajsiću i Tomislavu Janku Šagi-Buniću.

Na pokretanje Kršćanske sadašnjosti utjecalo je više okolnosti, jedna od njih je i najveći crkveni događaj u 20. stoljeću – Drugi vatikanski koncil. -On je bio nadahnuće, putokaz i program djelovanja KS-a. Duh Koncila karakterizirao je dijalog, suradnja sa svijetom, ekumenska raspoloživost, otvorenost nadahnućima Duha i osjetljivost za „radosti i nade, žalosti i tjeskobe“ suvremenog čovjeka. KS se u svome djelovanju dao u svim tim pravcima. Provođenje Koncila bila je najvažnija zadaća djelovanja KS-a. Posebice se to odnosilo na provođenje liturgijske reforme budući da se liturgija trebala odvijati na narodnom jeziku. Međutim, znakovito je da je prva knjiga novoutemeljene izdavačke kuće bila ekumenska knjiga Dinamika provizornog, utemeljitelja ekumenske zajednice iz Taizéa Rogera Schutza – objasnio je don Anton Šuljić

Posjetitelji su imali mogućnost i kupnje knjiga po akcijskim cijenama.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »