Požeški menadžer Goran Krizmanić upravlja polovinom tržišta Afrike i to iz ureda u Parizu

Autor: DK

Požeškog biznismena svjetskog formata Gorana Krizmanića već smo u nekoliko navrata spominjali u našim napisima. Riječ je o mladom poslovnom čovjeku, koji je poznat i kao rukometaš. Unatoč brojnim poslovnm obvezama uvijek pronađe vremena posjetiti rodni grad za kojeg ga vežu prijatelji, posebice roditelji prema kojima ima veliku pažnju i poštovanje. Njegov otac Dragutin Krizmanića, priznati je dugogodišnjeg nogometni stručnjak na širim prostorima.

Veliku ljubav prema Požegi Goran je dokazao kada je prije dvije godine organizirao gostovanje veteranske rukometne reprezentacije Hrvatske u prosincu 2017. godine koji je rukometni spektakl imao dosta odjeka u požeškoj sredini, ali i šire. Brojni su primjeri da Goran ne zaboravlja svoje korijene i sredinu iz koje je ponikao, posebice prijatelje. Uvijek odvoji vremena za one koji mu se jave kada dođu u njegovu sredinu u kojoj radi, bez obzira na kojem dijelu svijeta se nalazio.

Razumijevanjem i prijateljstvom uglednog poslovnog tjednika „Lider“ urednika Miodraga Miše Šajatovića donosimo još zanimljivu priču o Goranu Krizmaniću, izuzetno uspješnom poslovnom čovjeku požeških korijena.

Goran Krizmanić nakon sedam godina vođenja Toyote u Hrvatskoj preuzeo je najprije upravljanje regionalnim uredom za zemlje bivše države u Ljubljani, a nakon pet godina prebačen je u Afriku, u regionalnu centralu u Johannesburgu kao čelni čovjek za distribuciju vozila na području istočne i južne Afrike. Danas on upravlja iz ureda u Parizu, a poslovna cjelina kojoj je Krizmanić na čelu obuhvaća 34 tvrtke u 21 zemlji sa 3.800 zaposlenih i godišnji prihod od milijardu eura.

Kada zbrojite vaša iskustva sa svih svjetskih tržišta, možete li napraviti neku paralelu o načinu uspona u karijeri na lokalnoj (hrvatskoj) i globalnoj razini?

S obzirom na to da zadnjih 18 godina radim za Toyota grupu mislim da je baza za razvoj i napredovanje slična. Važno je steći povjerenje menadžmenta pa zatim i ambicioznost, postavljanje i ostvarenje visokih ciljeva, stvaranje održivih poslovnih strategija i procesa, kreiranje homogenog tima, dobrih odnosa sa svim ključnim internim i eksternim partnerima – proizvodnjom, prodajnim centrima, ključnim kupcima, medijima itd. Rezultati su kontinuirano dobri onda kada ste sposobni uspješno upravljati sa ovim parametrima istovremeno. Za rad i uspjeh u inozemstvu potrebno je povrh toga konstantno učiti o životu i radu s drugim kulturama. Sposobnost slušanja, prilagodbe, fleksibilnost u djelovanju, uz zadržanu visoku ambicioznost te rad i suradnja po drukčijim principima od onih osobnih ili lokalnih, imaju veliki značaj.

Koje su danas ključne vještine koje se globalno traže od menadžera?

Neke osnove su vječne i uvijek jednako potrebne: poštenje, primijenjeno znanje, pozitivno iskustvo, autentičnost, strukturiranost u upravljanju, sposobnost vertikalne suradnje u organizaciji i određena doza liderstva. U novije vrijeme, zbog promijenjenih okolnosti u industriji, agilnost, tehnološka inovativnost, horizontalna suradnja i aktivno poduzetništvo kroz brze „pokušaje i pogreške“, na visokoj su cijeni na većini svjetskih tržišta.

Koji je bio vaš prvenstveni motiv za odlazak u inozemstvo?

Prihvatio sam poziv kompanije na rad i napredovanje u inozemstvu. Nakon sedam godina vođenja Toyote u Hrvatskoj 2008. godine sam preuzeo upravljanje regionalnim uredom za zemlje bivše države u Ljubljani što je bio prihvatljiv izazov. Nakon pet godina prebačen sam u Afriku, gdje sam proveo pet godina. Mnogi će reci da je Afrika daleka, nerazvijena i teška za život i rad. Ja kažem da je Afrika kontinent dragih ljudi i puna je poslovnih prilika – predstavlja posljednju globalnu regiju u kojoj se veliki razvoj tek očekuje.Unazad godinu dana sam u kontinentalnoj centrali u Parizu.

Koji su trenutno najveći izazovi s kojima se suočavate?

S jedne strane to su promjene koje industrija doživljava u smislu sve većeg broja proizvoda i segmenata koje kupci očekuju i svih izazova koje donosi novo vrijeme, od pogona budućnosti do buduće autonomije vozila i budućeg vlasništva vozila, odnosno promjena koje će donijeti novi igrači na tržištu kao što to već čini Uber. S druge strane, s obzirom na to da iz Pariza upravljam polovicom Afrike, to su izazovi afričkih zemalja u smislu političke stabilnosti, ekonomske moći, brzine rasta i razvoja i svih često neočekivanih prilika i neprilika koja tržišta u razvoju sa sobom donose.

Što biste izdvojili najvećim uspjehom u karijeri?

Najdraže je vrijeme provedeno u Toyoti u Hrvatskoj, kada smo konstantno rasli i vjerovali da sve možemo i da imamo nepobjedivi tim, najkompleksniji je posao koji sada radim u Parizu. Vrlo smo multikulturalni, naravno s velikim brojem Japanaca, Francuza i mnogih drugih. Iako kompleksno, izrazito je zanimljivo biti lider u takvom okruženju.

Foto: Privatna kolekcija Gorana Krizmanića.

Naslovnica: Goran s roditeljima i sinom

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: