Požeški medari očekuju otkup staklenki meda kao i prethodne dvije godine

Autor: Jelenko Topić

Donijet je Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za ovu godinu, vrijedan 1,4 milijuna kuna, u sklopu kojeg se dijeli staklenka meda polaznicima prvih razreda osnovnih škola.

Školski medni dan provodi od prosinca 2018. godine, a programom su obuhvaćene osnovne škole u Hrvatskoj. 

Medari požeškog kraja, kao i oni s područja Pakraca i Lipika, pripremaju se za taj natječaj, te očekuju da će i ove godine dobiti na njemu „zeleno svjetlo“ kako bi plasirali dio proizvedenog meda. Unazad dvije godine oni su prošli na tom natječaju, a podsjetimo prošle goine to su bili Andrej Egner iz Kutjeva, Anita Nekić iz Mokreša kraj Čaglina, Damir Bošnjak iz Požege, Dario Galić iz Mihaljevaca, Ivica Rajič iz Požege, Ivica Targuš također iz Požege, Marko Krivačić iz Prekopakre, Milan Božić iz Nurkovca, Mira Krivačić iz Prekopakre, Mladenko Soldo iz Požege, Nena Bijelić iz Čečavačkog Vučjaka, Petar Bajt iz Požege, Silvija Jirasek iz Pakraca, Slavko Hruška iz Požege, Stipo Antunović iz Velike, Stjepan Farbašić iz Kutjeva, „Valis Apis“ vl.. Tomislava Grgića iz Požege, Vinko Saleta iz Pakraca, Zdenka Prpić iz Požege, Zoran Genjaga iz Završja kraj Brestovca  i Željko Mirković iz Požege.

Do sada je u programu sudjelovalo 828 škola i 72 tisuće učenika, kojima je dodijeljen med od gotovo 400 pčelara.

Svrha provedbe programa školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka je podizanje svijesti djece od rane dobi o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazivanje na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti. 

Cilj je i povećanje unosa meda u prehranu djece, kao i podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane.

Programom je predviđena i promocija hrvatskog pčelarstva, a med koji će se dodijeliti učenicima prvih razreda osnovnih škola bit će zapakiran u Nacionalnu staklenku za med, čija uporaba dovodi do prepoznatljivosti proizvoda i različitosti takvih proizvoda na zajedničkom tržištu. Programom se želi promovirati med lokalnih proizvođača, čime im se daje primjeren značaj kao i doprinos zaštiti okoliša preferiranjem kratkih lanaca opskrbe.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88