Požeški HGSS-ovac u helikopterskoj akciji spašavanja planinara: “Imao je vidljive ozljede glave i ključne kosti i dosta je krvario”

Autor: DK

HVAR / POŽEGA – U jučerašnjoj akciji spašavanja ozlijeđenog planinara na Hvaru sudjelovao je i član požeške stanice Hrvatske gorske službe spašavanja, Igor Protić. Odrađivao je posljednji dan sedmodnevnog SAR dežurstva na Firulama u Splitu.

– Dojava je došla 20-ak minuta iz podneva. Jučer je bila smjena spašavatelja letača tako da nas je na akciju išlo šestorica, iz Splita, Rijeke i Požege. Oko 13 sati helikopter je došao po nas i krenuli smo prema Hvaru. U stjenovitoj uvali ležao je ozlijeđeni planinar star oko 40 godina. Inače se bavi penjanjem, no jučer se na njega odvalio komad stijene te je pao s visine veće od deset metara. Bio je pri svijesti, no u šoku. Imao je vidljive ozljede glave i ključne kosti i dosta je krvario – prepričava Igor Protić.

Helikopter nije imao gdje sletjeti pa su se dvojica spašavatelja spustili s nosilima po unesrećenog koji je u podsvjesnom stanju trasportiran do mjesta gdje je bio helihopter.

-Prevezli smo ozlijeđenog planinara u Firule – dodaje požeški HGSS-ovac Protić istitčući kako na dežurstva u Split odlaze već godinama te da akcija tijekom ljetnih mjeseci dosta.

Nakon Igora Protića u Split ove godine odlazi još i spašavatelj letač Josip Kraker. Tijekom lipnja članovi HGSS-a Požega imali su 24 aktivnosti od kojih jednu potražnu akciju, dvije intervencije, sedam dežurstava, tri vježbe te 11 ostalih aktivnosti poput pripravnosti, sudjelovanja u projektima i sl.

Foto: HGSS

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: