Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

ŠTRAJK POŽEŽANA ZAPOSLENIH U TIJELIMA SUDBENE VLASTI I DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | ŠTRAJK POŽEŽANA ZAPOSLENIH U TIJELIMA SUDBENE VLASTI I DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU Požega.eu | ŠTRAJK POŽEŽANA ZAPOSLENIH U TIJELIMA SUDBENE VLASTI I DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Od ponedjeljka 5. lipnja ujutro traje štrajk zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu na razini cijele Hrvatske, pa tako i u Požegi  - istakao nam je Goran Šojat, sindikalni povjerenik Županijskog suda - Stalna služba u Požegi i Općinskog suda u Požegi

Štrajk je organiziran u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu u kojima SDLSN RH (Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika) ima svoje članove, a uz članove, u štrajku mogu sudjelovati  i ostali službenici i namještenici koji mu se dobrovoljno pridruže.

-Tražimo povećanje plaće za 400 eura i reguliranje pregovaranja za službenike i namještenike u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu - nastavlja Šojat dodajući da većini građana ovaj zahtjev djeluje puno, ali isti ti građani trebaju biti svjesni da je plaća službenika i namještenika u tijelima sudbene vlasti vjerojatno najniža plaća u našoj zemlji.

Namještenikova plaća je uglavnom  ispod zakonom propisanog iznosa minimalne plaće i kreće se oko 530 €, dok npr. upisničar sa radnim stažom od 30 godina ima plaću 650 €.Vlada RH tijekom postupka mirenja nije predložila pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka te o tome nije postignut sporazum. Stoga članovi obavljaju samo nužne poslove koji su prijeko potrebni radi sprječavanja ugrožavanja života, zdravlja ili osobne sigurnosti pučanstva.

-Nakon što smo imali priliku vidjeti štrajkove u obrazovnom sustavu, u zdravstvenom sustavu, kao i „bijeli štrajk“ sudaca, svih onih koji imaju plaće neusporedivo veće od plaća službenika i namještenika u sudovima, te kojima su zahtjevi ispunjeni, neshvatljiva nam je i ponižavajuća bila odluka resornog ministarstva i Vlade RH da pred Županijskim sudom u Zagrebu zatraže izricanje privremene mjere zabrane štrajka, kao i ustrajanje na tezi da je štrajk nezakonit.

Županijski sud u Zagrebu odbio je tužbu države za zabranu štrajka, odnosno, Županijski sud u Zagrebu presudio je da je štrajk u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu zakonit - naglašavaju u tom sindikatu očekujući razumijavanje građana za njihov nepovoljan položaj.

Dodaju da im je u Ministarstvu pravosuđa i uprave prezentirana odluka Vlade RH o isplati privremenog dodatka na plaću za sve službenike i namještenike u državnoj službi, po kojoj će plaće rasti od 60 do 100 €.

SDLSN RH podržava najavljeno povećanje, no ono nije vezano uz  zahtjev za povećanjem plaće za 400 €. Ipak, na najavljeno povećanje od 100 €, korigirali su svoj zahtjev, te je on sad 300 €.

Shodno svemu gore navedenom, štrajk SDLSN RH radi zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova se nastavlja do ispunjenja zahtjeva.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo