Požeške svečanosti krase svojim dolaskom jednom crni, zatim crveni, a treći puta Trenkovi panduri, pa onda ispočetka!

Autor: Jelenko Topić

Građani Požege često kao sudionici ili posjetitelji različitih svečanosti i događanja u svome gradu imaju priliku vidjeti na djelu pripadnike gradskih povijesnih postrojbi čiji pripadnici daju svoj doprinos ljepoti i zanimljivosti tih događaja.

Obični građanima, koji ne znaju mnogo o tim postrojbama, jedino mogu primijetiti da jer riječ o različitim odorama i bojama po kojima bi pripadnici mogli biti prepoznatljivi. Nije primijećeno da sve postrojbe budu na istoj svečanosti. Možda je izuzetak Dan grada tj. Grgurevo kada se u Požegi održavaju mimohod i smotra povijesnih postrojbi sa nastupom i onih izvan ovog kraja.

Prije neki dan, naš sugrađanin, koji je inače i pripadnik jedne takve postrojbe nam je pojasnio.

-Na događajima se one izmjenjuju. Primjerice kada se polažu vijenci na spomenik poginulim braniteljima jednom dolaze crni, drugi puta crveni, a treći puta Trenkovi panduri, pa onda opet ispočetka po istom redoslijedu! – kaže nam naš samozatajni sugovornik otkrivajući raspored za kojega mi kao medij nismo znali.

Da pojasnimo čitateljima. Sve tri postrojbe razlikuju su po odorama svojih pripadnika, a ljudi ih prepoznaju i nazivaju po bojama tih odora. Crnima nazivaju pripadnike Požeške gradske straže zbog crne boje odora, crveni su članovi društva Sveti Grgur tj. Požeške građanske straže, a oni treći su najpoznatiji – Trenkovi panduri.

Nećemo ulaziti u prosudbu značenja i povijesti svake te postrojbe. Upitno je trebaju li jednom gradu tri povijesne postrojbe, kako se financira njihov rad i naposljetku nije li sve to prevelik trošak za sredinu gdje postrojbe djeluju.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot