Požeška županija u vrhu države po broju poginulih na cestama u odnosu broj stanovnika

Autor: Jelenko Topić

Prema najnovijim podacima Ministarstva unutarnjih poslova naše zemlje kroz prvih deset mjeseci ove godine u padu je ukupan broj prometnih nesreća, kao i brojka poginulih i ozlijeđenih osoba.  Zasada nije jasno je li to posljedica novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je osjetno postrožio kazne ili pojave pandemije koronavirusa zbog koje je na  našim prometnicama osjetno manje vozila, a ona je utjecala i na slabije kretanje turista tijekom turističke sezone.

Ne treba odbaciti ni utjecaj brojnih video-kamera za nadzor brzine postavljenih na najprometnijim pravcima širom zemlje. Samo ih je u Požeštini  pet, a ima najava da će se taj broj idućih godina povećati.

Na hrvatskim cestama tijekom deset mjeseci ove godine bilo je ukupno 22 tisuće nesreća što je 16,2 posto manje no za istog prošlogodišnjeg razdoblja, a život je izgubilo 205 osoba što je za 15,6 posto manje nego 2019. godine.

Svakako je zanimljivo vidjeti odnos broja poginulih na cestama u odnosu na broj stanovnika pojedinih županija. Tu je neslavni rekorder Ličko-senjska županija sa 12 poginulih u prometu, a ona ima svega  44,6 tisuća stanovnika.

Na toj listi doista loše je pozicionirana Požeško-slavonska županija. Na cestama je poginulo šest osoba u promatranom razdoblju što je velika brojka na 66256 stanovnika na tome području. Statistikom policije to znači da je u toj županiji devet poginulih na 100 tisuća stanovnika što je brojka koja opominje i poziva na povećanje opreza na ovdašnjim drumovima.

Foto: Ilustracija, arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek