Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Požeška profesorica sudjelovala na značajnom skupu o korištenju obnovljivih izvora energije

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Leon Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Požeška profesorica sudjelovala na značajnom skupu o korištenju obnovljivih izvora energije Požega.eu | Požeška profesorica sudjelovala na značajnom skupu o korištenju obnovljivih izvora energije

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Leon Tomić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Početkom svibnja u njemačkom gradu Potsdam u blizini Berlina, održana je aktivnost osposobljavanja i suradnje "Erasmus + green mobility + green schools", što je zapravo Europska konferencija o zaštiti klime i održivosti u školskom obrazovanju, a nazočilo je više od 230 sudionika iz dvadeset zemalja EU.

Profesorica Marina Mirković iz Tehničke škole u Požegi tijekom konferencije predstavila je putem izložbe i prezentacije trogodišnji Erasmus+projekt, kojemu je koordinatorica.

Korištenje obnovljivih izvora energije ključni je čimbenik sigurnosti opskrbe i borbe protiv klimatske promjene. Projekt potiče svijest učenika o održivom razvoju korištenjem obnovljivih izvora energije i savjesnom uporabom energije. Partneri u projektu su škole iz Estonije, Austrije, Rumunjske i Hrvatske.

Klimatske promjene i degradacija okoliša egzistencijalna su prijetnja Europi i svijetu. Kako bi prevladale ove izazove, svih 27 država članica EU-a obvezalo se da će EU pretvoriti u prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine. Druga generacija programa Erasmus+ (2021.-2027.) važan je instrument za potporu provedbi Zelenog dogovora. Stoga su zaštita okoliša i održivost još više u fokusu novog programa i već se obrađuju u mnogim projektima razmjene u školskom sektoru.

Green Erasmus ima za cilj poboljšati ekološki otisak samog programa, a Erasmus+ projekti žele pridonijeti klimatski neutralnoj Europi. Putovanje ekološki prihvatljivijim prijevoznim sredstvima, podučavanje vještina za život u održivom i resursno učinkovitom društvu, kao i promicanje projekata o zelenim temama i korištenje digitalizacije mogu značajno doprinijeti tom cilju. Na konferenciji su istaknuti projekti koji pokazuju koliko različiti i kreativni projekti zaštite okoliša i održivosti mogu biti. Predstavljeni su projekti najbolje prakse iz Litve, Luksemburga i Njemačke.

Uz potporu stručnjaka, sudionici konferencije osvrnuli su se na način na koji se zaštita okoliša i klime može uključiti u projekte, ali i u svakodnevni školski život. Konferencija je omogućila umrežavanja predstavnika škola kako bi pronašli partnere i razgovarali o prijedlozima projekata za projekte mobilnosti i aktivnosti vezane uz zaštitu klime i održivost.

Razni sadržaji koji su prikazani  omogućuju osmišljavanje kreativnih aktivnosti koje imaju  za cilj podizanje svijesti među učenicima škola i mladima općenito o okolišu i klimatskim izvanrednim situacijama, te ih osnažiti i potaknuti da zauzmu stav za okoliš i rješavaju probleme okoliša u svojim zajednicama.

Kompetencije održivosti mogu pomoći učenicima da postanu sustavni i kritični mislioci, kao i da razviju znanja, vještine i stavove da žive, rade i djeluju na održiv način kao osobe kojima je stalo do sadašnjeg i budućeg stanja našeg planeta.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.