Požeška profesorica sudjelovala na značajnom skupu o korištenju obnovljivih izvora energije

Autor: Leon Tomić

Početkom svibnja u njemačkom gradu Potsdam u blizini Berlina, održana je aktivnost osposobljavanja i suradnje “Erasmus + green mobility + green schools”, što je zapravo Europska konferencija o zaštiti klime i održivosti u školskom obrazovanju, a nazočilo je više od 230 sudionika iz dvadeset zemalja EU.

Profesorica Marina Mirković iz Tehničke škole u Požegi tijekom konferencije predstavila je putem izložbe i prezentacije trogodišnji Erasmus+projekt, kojemu je koordinatorica.

Korištenje obnovljivih izvora energije ključni je čimbenik sigurnosti opskrbe i borbe protiv klimatske promjene. Projekt potiče svijest učenika o održivom razvoju korištenjem obnovljivih izvora energije i savjesnom uporabom energije. Partneri u projektu su škole iz Estonije, Austrije, Rumunjske i Hrvatske.

Klimatske promjene i degradacija okoliša egzistencijalna su prijetnja Europi i svijetu. Kako bi prevladale ove izazove, svih 27 država članica EU-a obvezalo se da će EU pretvoriti u prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine. Druga generacija programa Erasmus+ (2021.-2027.) važan je instrument za potporu provedbi Zelenog dogovora. Stoga su zaštita okoliša i održivost još više u fokusu novog programa i već se obrađuju u mnogim projektima razmjene u školskom sektoru.

Green Erasmus ima za cilj poboljšati ekološki otisak samog programa, a Erasmus+ projekti žele pridonijeti klimatski neutralnoj Europi. Putovanje ekološki prihvatljivijim prijevoznim sredstvima, podučavanje vještina za život u održivom i resursno učinkovitom društvu, kao i promicanje projekata o zelenim temama i korištenje digitalizacije mogu značajno doprinijeti tom cilju. Na konferenciji su istaknuti projekti koji pokazuju koliko različiti i kreativni projekti zaštite okoliša i održivosti mogu biti. Predstavljeni su projekti najbolje prakse iz Litve, Luksemburga i Njemačke.

Uz potporu stručnjaka, sudionici konferencije osvrnuli su se na način na koji se zaštita okoliša i klime može uključiti u projekte, ali i u svakodnevni školski život. Konferencija je omogućila umrežavanja predstavnika škola kako bi pronašli partnere i razgovarali o prijedlozima projekata za projekte mobilnosti i aktivnosti vezane uz zaštitu klime i održivost.

Razni sadržaji koji su prikazani  omogućuju osmišljavanje kreativnih aktivnosti koje imaju  za cilj podizanje svijesti među učenicima škola i mladima općenito o okolišu i klimatskim izvanrednim situacijama, te ih osnažiti i potaknuti da zauzmu stav za okoliš i rješavaju probleme okoliša u svojim zajednicama.

Kompetencije održivosti mogu pomoći učenicima da postanu sustavni i kritični mislioci, kao i da razviju znanja, vještine i stavove da žive, rade i djeluju na održiv način kao osobe kojima je stalo do sadašnjeg i budućeg stanja našeg planeta.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek