Požeška poslovnica Pošte svojevoljno zabranila građanima ulaz u poslovnicu bez maske – koliko su maske efektivne?

Autor: Požega.EU

Požeška poslovnica Hrvatske pošte zabranjuje ulaz građanima bez maski iako o toj mjeri nema informacijama na službenim stranicama:

https://www.posta.hr/kako-se-ponasati-u-postanskom-uredu-za-vrijeme-epidemije/8244

Ovu priliku iskoristit ćemo i da vam prenesemo točne informacije o korištenju maski s HINE:

“Zdravstvene agencije poput Instituta Robert Koch (RKI) u Njemačkoj ističu da nema dovoljno dokaza o tome da će maske zaštititi zdrave ljude od infekcije.

Najdjelotvornije zaštitne mjere su dobra higijena, posebice pranje ruku te držati se podalje od oboljelih osoba.

Stručnjaci su opetovano upozoravali da je zdravim ljudima suvišno kretati se kirurškom maskom u javnosti u pokušaju da se zaštite od virusa koji se prenosi zrakom.

Tim više što uz masku čovjek se lako može uljuljati u lažan osjećaj sigurnosti i zanemariti daleko važnije mjere higijene poput pranja ruku, kaže znanstenik s RKI-ja.

Sličnu informaciju već je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Neke maske koje se kupuju u ljekarni sadrže i upozorenje da “nošenje kriruške maske pruža ograničenu zaštitu od infekcije i da se maska službeno ne preporučuje zdravim osobama”.

Maska je dizajnirana tako da pomogne spriječiti zaraženoj osobi širenje bolesti, kažu ljekarnici.

Zdravstveni stručnjaci kažu da se korištenje kirurških maski u bolnicama uvelike razlikuje od uporabe tog artikla u svakodnevnom životu, jer bolničko osoblje u dodiru je s oboljelima i sumnjama na infekcije i zbog toga je izloženo većem riziku.

Maske bi prvenstveno trebale biti namijenjene liječnicima i medicinskim sestrama, kaže liječnik Clemens Wendtner s klinike u Muenchenu.

Jasne su indikacije da je dugotrajno nošenje maske besmisleno, kaže Wendtner.

Ako se maska ovlaži, ona gubi zaštitui u roku od 20 minuta, a to znači ako vam je potrebna efektivna zaštita onda je morate redovito mijenjati.

Nadalje, važno je da maska tijesno prilegne uz lice.

Jedna od prednosti kirurške maske jest u tome da ona smanjuje kontakt moguće zaraženih prstiju s vašim nosom ili ustima.

Jedino takozvane maske FFP3 nude dodatnu zaštitu od infekcije zdravim osobama, kažu stručnjaci. Međutim, čak i ako imate te posebne maske morate ih ispravno postaviti te ih često mijenjati.”

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek