“POŽEŠKA PEPELJUGA”: Ispod otužne sivozelene maske, otkrila se blistava secesijska ljepota

Autor: D.K.

Gradska knjižnica Požega reprezentativno je arhitektonsko zdanje koje je ovog proljeća doživjelo pravu renesansu. Nakon pažljive obnove i rekonstrukcije pod budnim okom konzervatora, ispod otužne sivo-zelene maske otkrila se zaboravljena secesijska ljepota. Požeška Pepeljuga dobila je svoju trajnu balsku haljinu. Covid 19 će proći, ali ova ljepota ostat će nam trajno.

Od svibnja prošle godine Gradska knjižnica Požega radi u privremenom prostoru, a odnedavno i taj prostor je, zbog novonastalih okolnosti, zatvoren za korisnike. No, uz uvjerenje kako takav režim neće potrajati, čekati da požeški hram knjige otvori svoja vrata i nije toliko teško. Jer, svi koji volimo knjižnicu, ionako s nestrpljenjem čekamo da konačno kročimo u novouređene prostore. A imamo se čemu radovati. Naša Pepeljuga konačno je dobila svoju balsku haljinu zauvijek.

Gradska knjižnica Požega – nekad

Zgrada knjižnice sagrađena je 1907. u duhu secesije kao reprezentativno arhitektonsko zdanje Prve požeške štedionice koja je djelovala do 1938. godine.Zgradu su projektirali poznati zagrebački arhitekti Leo Hönigsberg i Julio Deutsch. Zgrada je imala već tada javnu namjenu. Građena je opekom u U , tako da se glavni dio zgrade pruža uz ulicu, a sa svake strane zgradu zatvara još po jedno krilo.

Gradska knjižnica Požega – danas

Danas je od izvorne opreme stolarija, kameno stubište uz koje je secesijska ograda od kovanog željeza, te strop nad stubištem s dekorativnim secesijskim oslikom. Pročelje zgrade simetrično je oblikovano i podijeljeno vijencem na prizemlje i kat. Posebno istaknut na zgradi je središnji dio prvog kata i dio nad njim. Ovaj dio je naglašen s tri plitka balkona izvedena jednostavnim balustradama. U zoni iznad nadvratnika balkonskih vrata su kartuše s vegetabilnim isprepletenim ornamentom. Nad balkonskim ulazom je natpis PRVA POŽEŠKA ŠTEDIONICA, sa svake strane natpisa su reljefno oblikovane stilizirane pčele.

Iznad natpisa je su stubovi na kojima su stilizirano oblikovane košnice s vegetabilnim ukrasom. Stupovi su povezani lukovima. Krovište ovog središnjeg pročelja zgrade pokriveno je mansardnim krovom. Uz ovu “staru” zgradu, stoji i nova zgrada knjižnice, ukupno raskošnih 1200 m2. Koji će u konačnici predstavljati jedinstven spoj tradicije i suvremenosti, uz ugodne prostore i odjele, galeriju, kutke za odmor i druženje, javne priredbe i edukacije. Prostor osmišljen i prilagođen suvremenim zahtjevima korisnika.

Vrijednost ovog dugogodišnjeg i višemilijunskog projekta, ali i njegova zahtjevnost i kompleksnost, posebice u restauratorskom smislu jedinstveni su u novijoj požeškoj povijesti. Potvrđuju to i konzervatori. “Ovo je jedan od dva, tri najkompleksnija programa obnove kulturne baštine u Požegi u zadnjih 20 ili više godina, a ako isključimo sakralnu baštinu, bez sumnje najsloženiji program. I to ne samo zbog opsega sredstava koje je trebalo uložiti već i stoga što je trebalo sačuvati osnovne povijesne vrijednosti ove zgrade koja je građena izvorno kao štedionica za bankarske potrebe. Sada ju je trebalo prenamijeniti za sasvim druge potrebe, dograditi sa suvremenim konstrukcijama i ostvariti odgovarajući spoj i u konstruktivnom i u estetskom i u vizualnom smislu između starog i novog,” rekao je pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi Žarko Španiček.

A pokazalo se zapravo da je povijesni dio zgrade knjižnice još vrjedniji no što se isprava znalo. Tako su se tijekom radova otkrili skriveni slojevi ljepote koji su sada vidljivi i oku javnosti. Ispod stare zelene žbuke krilo se glavno pročelje izrađeno od lijepo klesanih komada kamena koji sada ovoj arhitektonskoj ljepotici daju poseban šarm. Uz veliki opseg zidnih, bočnih i stropnih oslika koji se otkrivaju ispod brojnih slojeva, uz stolariju koja je obnovljena baš prema izvorniku, zgrada će, neosporno je, nakon svih radova biti vrlo blizu izvornom stanju iz davne 1907 – činjenica koja požeški hram pisane riječi čini još unikatnijim i dragocjenijim.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88