Požeška Noć kazališta u znaku obnovljene suradnje između osječke Akademije i požeškog kazališta

Autor: pozega.hr

Požega se pridružila obilježavanju europske Noći kazališta koja se ove godine održava u Slovačkoj, Češkoj, Bugarskoj, Austriji, te Bosni i Hercegovini. Prigodni program bio je u znaku svečanog otkrivanja ploče o suradnji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Gradskog kazališta Požega i službenim početkom suradnje ovih dviju ustanova koje iza sebe imaju mnoga zajednička zapažena ostvarenja u vidu kazališne produkcije, ali i uspješnih požeških studenata, polaznika Akademije.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Grada Požege i saborski zastupnik Darko Puljašić, Prodekanica za umjetnost, kvalitetu i strategiju Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Saša Došen, Prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku Robert Raponja te ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović koja je tom prigodom istaknula da je zahvaljujući profesoru Raponji i gradonačelniku Darku Puljašiću suradnja Gradskog kazališta i osječke Akademije dobila svoj novi oblik i dimenziju.

– Ovo je velik dan za Gradsko kazalište Požega, kao i za grad Požegu. Suradnja postoji već dugi niz godina, imala je svoje razne oblike, a sada je dobila onaj svoj pravi, konačni oblik. Zahvaljujem svima koji ste večeras ovdje, zatim publici koja nas prati, svim glumcima, suradnicima i svima koji gaje pozitivne osjećaje i ljubav prema kazališnoj umjetnosti. – rekla je ravnateljica.

Prodekanica Saša Došen pozdravila je nastavak suradnje u svoje ime i u ime dekanice Akademije za umjetnost i kulturu prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić.

– Ovo nije početak nego nastavak jedne doista lijepe suradnje između osječke Akademije i Gradskog kazališta Požega. Tijekom prošlih godina mnogi su naši studenti – studenti glume ili primijenjene umjetnosti namijenjene kazalištu, stekli svoja prva profesionalna iskustva upravo u okruženju Gradskog kazališta Požega. Sigurna sam da su i naši studenti i profesori, a doista to mogu reći u svoje ime, ovdje proveli kvalitetno, konstruktivno, kreativno i prekrasno vrijeme. Oduvijek ste bili prekrasni domaćini i sretni smo da će se ta suradnja sada nastaviti tako da će vaše kazalište biti radilište naše Akademije.- naglasila je prodekanica Došen.

Suradnja osječke Akademije i Gradskog kazalište Požega postoji uz prekide već dugi niz godina, od prve predstave “Razigrajmo Melitu” (2009) rađene prema tekstu Marijane Nole, a u režiji upravo Roberta Raponje.

– Pozdravljam vas u ime rektora Sveučilišta Vlade Guberca i u ime Uprave Sveučilišta koje s ponosom nosi ime Josipa Jurija Strossmayera koji je bio materijalni utemeljitelj i idejni začetnik upravo akademija i školstva u Hrvatskoj. Preko imena J. J. Strossmayera koji je toliko volio umjetnost i kulturu, zagovaramo i to da se kao Akademija širimo i izvan Osijeka tako da imamo nekoliko nastavnih baza. Ovo je treća naša nastavna baza i to na vrlo bitno mjestu zato što je dosadašnja dugogodišnja suradnja urodila itekako plodom. Podosta Požežana studira na Akademiji za umjetnost i kulturi i usavršava se na doktorskim studijima. Kao Sveučilište imamo uvijek otvorena vrata za sve željne i gladne znanja i umjetnosti, ali i mi želimo dolaziti ovdje i u ovoj nastavnoj bazi ostvarivati one programe koje ne možemo ostvariti u Osijeku. Posebice zato što Akademija za umjetnost i kulturu još uvijek nema scene, a vi baštinite prelijepo kazalište koje se uistinu čuva i njeguje. Vjerujem da će mnogi naši studenti dobiti ona potrebna znanja, a to je stati na scenu pod pravim reflektorima i ostvariti razmjenu s publikom. – rekao je profesor Raponja.

Svoje zadovoljstvo i nadu u kvalitetnu suradnju izrazio je i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

– Ovo je jedan put na koji smo se odlučili krenuti zajedničkim snagama. Profesor Raponja, ja i ljudi u kazalištu prihvatili smo činjenicu da je došlo vrijeme da Gradsko kazalište Požega postane službeno nastavna baza. Iz ovo grada došlo je puno kvalitetnih glumaca na hrvatsku kazališnu scenu i Požega doista zaslužuje biti nastavna baza Sveučilišta i Akademije. Povezani smo i s našim Veleučilištem u Požegi i tako podižemo razinu kvalitete u razmijeni znanja. Požežankama i Požežanima koji jako vole kazalište i uvjeren sam kako im u ovo vrijeme pandemije doista nedostaje, ova suradnja zasigurno će također puno značiti. Nadam se kako ćemo zajedno ostvariti dobar umjetnički program u kojem će upravo moji sugrađani najviše uživati, ali i kako će puno kvalitetnih budućih glumaca i umjetnika Požegu smatrati svojom, jer ovdje će prvi puta stupiti na daske koje život znače i dati svoj obol kazališnoj umjetnosti. – rekao je gradonačelnik.

U popratnom programu, uz poštivanje epidemioloških mjera, nazočni su mogli uživati u izložbi kazališnih lutaka prof. Rie Trdin postavljenoj u Galeriji Ciraki, dok je na sceni održan program pod nazivom “Quattro Stagioni Cabaret” u kojem su nastupile Marijana Matoković, Ružica Maurus i Ana Ticl. U prijepodnevnim satima odigrana je predstava za djecu pod nazivom „Avijonko se ženi“ u izvedbi Scene Gorica.

izvor: www.pozega.hr

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88