Požeška iskustva rado koriste vatrogasci drugih hrvatskih županija

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Imajući u vidu male fiskalne mogućnosti županije, gradova i općina, Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije poduzela je potrebite radnje da uspostavi korektnu, čvrstu i kontinuiranu suradnju sa austrijskom pokrajinom Tirol, a nakon velikog broja donacija nekada primarno samo za područje gradova Pakrac i Lipik, a kroz ovo desetljeće i za područje cijele županije, jer je vatrogastvo bilo izuzetno loše opremljeno vatrogasnim vozilima i opremom za sve vrste intervencija. Pokrajina Tirol je donirala pedesetak vatrogasnih vozila svih vrsta i namjena, kao i veliku količinu ostale vrijedne vatrogasne opreme, tako da su gotovo sva središnja DVD-a i dio manjih DVD-a uglavnom opremljena potrebitim vozilima i tehničkim alatima za prometne nezgode kao i drugom potrebitom osobnom, zaštitnom i skupnom vatrogasnom opremom i većinom zadovoljavaju obveze iz pozitivnih propisa.

-To je rezultiralo da po pokazateljima HVZ-e, zadnjih godina naša VZŽ-e je treća županija u RH po broju vozila na broj stanovnika i na površinu koju pokrivaju vatrogasne postrojbe u županiji. VZŽ koordinira rad svih vatrogasnih zajednica (3), DVD-a (56) i JVP (2) u svim oblicima rada kako u preventivnom tako i u operativnom smislu, osposobljavanju vatrogasaca, radu sa mladima i dr. te ujedno prati i vodi evidenciju požara i drugih događaja i intervencija vatrogasnih postrojbi na području županije – ističe Željko Petrović, predsjednik VZ Požeško-slavonske županije i dodaje da je u 2012. godini zabilježeno 2.958 intervencija i drugih događaja, jer se radilo o izuzetno sušnoj godini u kojoj su vatrogasci imali zabilježen najveći broj intervencija požara na otvorenom i šumskih požara (331 intervencija) te prijevoza vode za pučanstvo i stoku (1.893 intervencije).

Iza te godine VZŽ-e imala posebnu zadaću koordinacije svih događaja je 2014. godina u kojoj su vatrogasci županije intervenirali u raznim intervencijama i događajima te u saniranju poplava u 2.694 intervencije. U 2014. godini od navedenog broja intervencija postrojbe dobrovoljnih vatrogasnih društava djelovale su samostalno u 394 intervencije, dok su Javne vatrogasne postrojbe djelovale samostalno u 595 intervencija, a zajednički su DVD-a i JVP djelovali u 1.705 intervencija. U navedenim intervencijama sudjelovalo je ukupno 11.738 operativnih vatrogasaca (3.142 profesionalna i 8.596 dobrovoljnih) sa 2.577 vozila (467 od profesionalaca i 2.110 od dobrovoljaca) pri čemu je utrošeno 15.928 radnih sati (3.282 profesionalaca i 12.646 od dobrovoljaca).

Uz to izvanrednom dislokacijom 6 motornih pumpi upućeno je kao pomoć vatrogascima Sisačko-moslavačke županije te za još jednu izvanrednu dislokaciju u saniranju poplava u Vukovarsko-srijemsku županiju osigurano je 8 vozila, 8 motornih pumpi i 20 operativnih vatrogasaca koji su odradili 142 radna dana. Slijedeće dvije godine su po statistikama bile prosječne.

VZŽ ima veoma učinkovitu suradnju sa Županijskim centrom 112 koji je ujedno i  operativni centar i u tom djelu zbog racionalnog i učinkovitog rješavanja koordinacije operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi služe kao primjer u RH, a isto tako je ustrojen jedinstveni sustav uzbunjivanja vatrogasnih postrojbi sa tri repetitora za kvalitetniji rad radijske vatrogasne mreže koji nemaju niti daleko bogatije županije.

Isto tako je bitno naglasiti poznatu nam činjenicu da je Državna revizija nakon uvida u rad VZ-e Požeško-slavonske županije dala bezuvjetno mišljenje što potvrđuje namjensko i racionalno trošenje sredstava poreznih obveznika kao i transparentnost u radu. Državna revizija je izvješće  o radu sa  konstatacijama i prijedlozima za daljnji rad i još učinkovitiji razvoj vatrogastva ocijenila kao jedno od najkvalitetnijih, kao i kompjutersku prezentaciju osobne karte VZ-e Požeško-slavonske županije, koju sada  po požeškim iskustvima veliki broj ostalih vatrogasnih zajednica županija u RH.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: