Požeška bolnica ostaje najbolja zdravstvena ustanova u RH – uz 22 milijuna kuna za energetsku obnovu ulaže se dodatnih 34 za izgradnju i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije /FOTO/

Autor: S.P./D.K.

Krajem mjeseca srpnja ove godine bili svjedoci potpisivanja ugovora za početak izvođenja radova na energetskoj obnovi zgrade Opće županijske bolnice Požega, koji su vrijedni više od 21 milijun kuna. U sklopu projekta energetske obnove, radovi su u poodmakloj fazi i to na uređenju šest zgrada požeške zdravstvene ustanove koja će dobiti novi sjaj.   

Kako bi se što kvalitetnije poboljšalo pružanje zdravstvene zaštite svim pacijentima, u sklopu projekta “Zajedno do zdravlja” koji je vrijedan 34 milijuna kuna bit će obuhvaćeni radovi na izgradnji i opremanju dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije. Hvalevrijedan je projekt kojeg je nositelj Opća županijska bolnica Požega, a financiran u punom iznosu iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U toj prigodi, početka provedbe projekta „Zajedno do zdravlja“ na početnoj konferenciji održano je i potpisivanje ugovora s izvođačem radova, te projektantskim i stručnim nadzorom građenja.

Uz domaćina, ravnatelja Opće županijske bolnice Požege, prof.dr.sc. Željka Glavića na svečanosti potpisivanja su bili, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški gradonačelnik Darko Puljašić, zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić, načelnik općine Velika Vlado Boban, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, predstavnici Koordinatora razvojne agencije PANOR-e, SAFU-a, institucija, ustanova, gospodarskog i društvenog života te brojni zaposlenici požeške bolnice.  

Projekt je strukturiran tako da je pola predviđenog iznosa namijenjeno za uređenje i izgradnju prostora dnevnih bolnica gdje je jedan dio kompletna rekonstrukcija Pedijatrije s namjerom da koncepcijski u pedijatriji u prvom planu bude dnevna bolnica, a tek potom stacionar, prema trendovima u suvremenoj medicini. Drugi dio projekta je uređenje dnevne bolnice internističkih djelatnosti, gdje je također namjera da se što više bolesnika obradi i liječi u dnevnim bolnicama sa što manje korištenja akutnog stacionara. Treći dio projekta je uređenje prostora za jednodnevne kirurgije – dvije operacijske dvorane s prostorijom za buđenje i ostalim pratećim sadržajima, kompletno uređenim i opremljenim.

Građevinski radovi odvijat će se na 1750 metara bruto građevinske površine.

-Završetkom tog projekta bolnica bi pravo trebala imati kompletnu riješenu dnevnu bolnicu i jednodnevne kirurgije. Za pacijente bi to značilo puno bolji pristup i dijagnostici i liječenju jer bi se kroz taj brži rad, bržu dijagnostiku te bržu primjenu terapije omogućilo većem broju pacijenata da u isto vrijeme obave sve što je potrebno. Dakle, poboljšava se pristup, a s druge strane smanjili bi se značajno troškovi te liste čekanja – rekao je ravnatelj bolnice dr. sc. Željko Glavić.

U ime partnera na projektu, PANORA, nazočne je pozdravila ravnateljica Senka Horvat, a na uspješno odrađeno projektu čestitao je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te pomoćnik ministra regionalnog razvoja Davor Huška.

-Europski fondovi koriste se zahvaljujući korisnicima na terenu. Mogu čestitati na ovih 34 milijuna kuna, a uz onih 20 milijuna kuna koji idu za energetsku obnovu, negdje se oko 50 milijuna kuna u ovom trenutku iz europskih sredstava i nacionalnih fondova ulaže u požešku bolnicu. Osobno, ne pamtim takav bum ulaganja u požešku bolnicu u ovim poslijeratnim godinama i ovo je jedan vrhunac aktivnosti koje traju dvije, tri godine – od prvog kandidiranja, evo do danas, do potpisivanja s izvođačem, nabave, obnove, energetske obnove. Stoga, mogu samo čestitati ravnatelju, Panori i Županiji  na uspješnoj pripremi, ideji i provedbi – rekao je Davor Huška, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

Izvođač radova je Presoflex Gradnja iz Požege, a radovi bi trebali započeti odmah nakon potpisivanja ugovora.

Foto: D. Mirković

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: