Požeška akademska kiparica Tatjana Kostanjević izlaže u Novog Gradiški: Skulpture koje stvaraju suglasje iluzije /FOTO/

Pučko otvoreno učilište Matija Antun Reljković u Novoj Gradiški mjesto je gdje Tatjana Kostanjević, požerška akademska kiparica izlaže petnaestak skulptura u bronci. Naziv izložbe je Trpsihore i držačice ugleda.

Riječ je o prikazu ženskih oblika, koji bez obzira što su izrađeni u čvrstom materijalu, ostavljaju dojam iznimne pokretljivosti s dozom mistčne tetatralne zavodljivosti.Tatjana Kostanjević opisuje ženu današnjice, zavodljivu i nježnu, snažnu i uplašenu, smjelu i nesputanu, ali uvijek metaforičnu i magičnu, naglasila je ravnateljica učilišta Danijela Juranović otvarajući izložbu.

Govoreći o svome radu i izlošcima, autorica Tatjana Kostanjević je između ostalog rekla one Terpsihore, a njihove sjene Držačice ugleda, nastale kao razmišljanje o urbanim skulpturama velikih dimenzija koje bi se postavile na trgove, u parkove, šetnice uz more ili nasipe rijeka. Ovo su vesele skulpture oslobođene bilo kave spomeničke težine koju brončane skulpture namjenjene javnim površinama najčešće sadrže.

Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške, otvarajući izložbu zahvalio je autorici što se uključila u manifestacije kojima ovaj grad obilježava Vojno redarstvenu akciju „Bljesak“. Nije skrivao zadovoljstvo izloženim radovima.

 Izložba je ostvarena uz potporu Grada Nova Gradiška i Ministarstva kulture RH.

Tatjana Kostanjević rođena je 1963. u Rijeci. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine. Svojim se umjetničkim radom predstavila na četrdesetak samostalnih izložbi te je isto toliko njenih skulptura postavljeno na javne površine i u javne prostore.

Brončane skulpture Tatjane Kostanjević krase mnoge parkove i urbane površine. Požega se ponosi skulpturom Tesle, zatim četiri metra visokom Sarom koja utjelovljuje legendu o Babinom Viru kao i brončanim portretima značajnijih sugrađana.

Grad Opatija izdao je monografiju Tatjane Kostanjević 2005. godine, a za doprinos u kulturi dodijeljena joj je 2010. godine nagrada Grada Požege. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke. Kao samostalni umjetnik živi i stvara u Požegi i Opatiji.Tatjana Kostanjević potvrdila se kao majstor interaktivne urbane skulpture, kao likovni pedagog i kreativan scenograf.

Foto: D. Mirković [FGAL id=255503]

0 Comment