Požega središte Dulčičevih djela koja njeguju sakralne teme

Autor: S.P.

POŽEGA – U Dvorani Bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi sinoć je svečano predstavljena monografija “Ivo Dulčić” autora Igora Zidića. Požeška biskupija, zajedno s Modernom galerijom u Zagrebu i Maticom hrvatskom, izdavač je monografije koja je iskaz poštovanja prema velikom sakralnom slikaru 20. stoljeća, nekoliko dana prije 100. obljetnice njegova rođenja.

Dulčićeva djela koji će u hrvatskom slikarstvu ostati obilježen kao jedan od rijetkih slikara koji je trajno njegovao sakralne teme nalaze se izložena i u Dijecezanskom muzeju Požeške biskupije. Zaslugom supruge Miroslave Dulčić Požega je tako postala središte u kojem je Ivo Dulčić prisutan na sasvim poseban način, stoga je sasvim dostojno, naglasio je biskup Antun Škvorčević pozdravljajući nazočne, da Dulčićev rođendan, 11. kolovoza, bude uvršten u kalendar Požeške biskupije. Na preko 640 stranica monografije,više od 500 reprodukcija Dulčićevih slika, crteža, signatura te komparativne i arhivske građe vezane uz slikarev život, autor Igor Zidić prenio je  ponajprije snagu duha Ive Dulčića u njegovim djelima, rekao je biskup Škvorčević.

msgr.dr. Antun Škvorčević

-Igor Zidić se potrudio sabrati u jednom volumenu ne samo svu faktografiju o Ivi Dulčiću pa nam neštotehnički progovoriti o njegovim djelima, nego je zaista ušao u pozadinu svega onoga opipljivoga, vidljivoga, pojavnoga iz čega je progovarao Ivo Dulčića. To je duh njegov, koji je na koncu bio sav prožet vjerom. Radi toga je Ivo Dulčić i u nesklonim vremenima opredjeljeno želio biti i sakralni umjetnik. Da njegova djela dospiju u crkvu i da se pred njih može i kleknuti. Igor Zidić kroz ovu knjigu uveo nas je u taj svijet duha Ive Dulčića i ona je na svoj način volumen koji tek izaziva, koji tek naznačuje i upućuje u onu dubinu, u veličinu u kojoj nam je progovorio Ivo Dulčić – naglasio je biskup Škvorčević.

Igor Zidić

Prva prava tajna je upoznati umjetnika, naglasio je govoreći o radu na monografiji autor Igor Zidić.

-Meni je od samog početak bilo jasno da se radi o velikom duhovnom slikaru. Duhovni ne znači samo sakralni, ali sakralni uvijek znači duhovni. Bilo mi je jasno da je riječ o čovjeku koji se orjentira prema najvišim ciljevima i najvišim vrijednostima. On se ne zadovoljava malim, on i kada najpovršnije nešto napravi – to nikada nije površno- to je uvijek puno duha, puno iskustva, vlastitog života kroz život zajednice. Da bih mogao napraviti Dulčića ovako kako sam ga napravio, doživio sam ga kao čovjeka slikara cjeline, punoće, ništa u njemu nije podijeljeno, sve je u njemu sabrano – naglasio je autor Zidić.

Biserka Rauter Plančić

Ispred suizdavača Moderne galerije u Zagrebu govorila je ravnateljica Biserka Rauter Plančić ističući zadovoljstvo zbog projekta kojim je odana počast djelu Ive Dulčića.

-Autor Zidić monografiju je strukturirao u deset poglavlja i svako od njih može se čitati kao zasebna studija, ali tek kada se pročitaju sva može se spoznati prava dimenzija Dulčićeva djela i prepoznati vrhunski značaj njegova slikarskog, sakralnog opusa za hrvtsko slikarstvo 20. stoljeća – naglasila je Rauter Plančić dodajući kako je monografija upravo prinos povijesnici hrvatskog slikarstva 20. stoljeća jer se njome popunjava evidentna praznina domaće likovne publicistike na području sakralnog stvaralaštva hrvatskih umjetnika.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: