Požega središte Dulčičevih djela koja njeguju sakralne teme

POŽEGA – U Dvorani Bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi sinoć je svečano predstavljena monografija “Ivo Dulčić” autora Igora Zidića. Požeška biskupija, zajedno s Modernom galerijom u Zagrebu i Maticom hrvatskom, izdavač je monografije koja je iskaz poštovanja prema velikom sakralnom slikaru 20. stoljeća, nekoliko dana prije 100. obljetnice njegova rođenja.

Dulčićeva djela koji će u hrvatskom slikarstvu ostati obilježen kao jedan od rijetkih slikara koji je trajno njegovao sakralne teme nalaze se izložena i u Dijecezanskom muzeju Požeške biskupije. Zaslugom supruge Miroslave Dulčić Požega je tako postala središte u kojem je Ivo Dulčić prisutan na sasvim poseban način, stoga je sasvim dostojno, naglasio je biskup Antun Škvorčević pozdravljajući nazočne, da Dulčićev rođendan, 11. kolovoza, bude uvršten u kalendar Požeške biskupije. Na preko 640 stranica monografije,više od 500 reprodukcija Dulčićevih slika, crteža, signatura te komparativne i arhivske građe vezane uz slikarev život, autor Igor Zidić prenio je  ponajprije snagu duha Ive Dulčića u njegovim djelima, rekao je biskup Škvorčević.

msgr.dr. Antun Škvorčević

-Igor Zidić se potrudio sabrati u jednom volumenu ne samo svu faktografiju o Ivi Dulčiću pa nam neštotehnički progovoriti o njegovim djelima, nego je zaista ušao u pozadinu svega onoga opipljivoga, vidljivoga, pojavnoga iz čega je progovarao Ivo Dulčića. To je duh njegov, koji je na koncu bio sav prožet vjerom. Radi toga je Ivo Dulčić i u nesklonim vremenima opredjeljeno želio biti i sakralni umjetnik. Da njegova djela dospiju u crkvu i da se pred njih može i kleknuti. Igor Zidić kroz ovu knjigu uveo nas je u taj svijet duha Ive Dulčića i ona je na svoj način volumen koji tek izaziva, koji tek naznačuje i upućuje u onu dubinu, u veličinu u kojoj nam je progovorio Ivo Dulčić – naglasio je biskup Škvorčević.

Igor Zidić

Prva prava tajna je upoznati umjetnika, naglasio je govoreći o radu na monografiji autor Igor Zidić.

-Meni je od samog početak bilo jasno da se radi o velikom duhovnom slikaru. Duhovni ne znači samo sakralni, ali sakralni uvijek znači duhovni. Bilo mi je jasno da je riječ o čovjeku koji se orjentira prema najvišim ciljevima i najvišim vrijednostima. On se ne zadovoljava malim, on i kada najpovršnije nešto napravi – to nikada nije površno- to je uvijek puno duha, puno iskustva, vlastitog života kroz život zajednice. Da bih mogao napraviti Dulčića ovako kako sam ga napravio, doživio sam ga kao čovjeka slikara cjeline, punoće, ništa u njemu nije podijeljeno, sve je u njemu sabrano – naglasio je autor Zidić.

Biserka Rauter Plančić

Ispred suizdavača Moderne galerije u Zagrebu govorila je ravnateljica Biserka Rauter Plančić ističući zadovoljstvo zbog projekta kojim je odana počast djelu Ive Dulčića.

-Autor Zidić monografiju je strukturirao u deset poglavlja i svako od njih može se čitati kao zasebna studija, ali tek kada se pročitaju sva može se spoznati prava dimenzija Dulčićeva djela i prepoznati vrhunski značaj njegova slikarskog, sakralnog opusa za hrvtsko slikarstvo 20. stoljeća – naglasila je Rauter Plančić dodajući kako je monografija upravo prinos povijesnici hrvatskog slikarstva 20. stoljeća jer se njome popunjava evidentna praznina domaće likovne publicistike na području sakralnog stvaralaštva hrvatskih umjetnika.

0 Comment