Gdje je Požega?: Požeština bez kandidata za ministra, hoće li barem imati zamjenika ili pomoćnika?

Autor: D.K.

POŽEGA – Ministarske fotelje su podijeljene, ministri u Hrvatskom saboru potvrđeni. Među njima nema nijednog imena iz Požeštine ili da bi se nekoga moglo barem vezati za ovaj kraj. Žalosna je to činjenica, a razlozi su brojni i o njima bi se mogla napisati cijela knjiga.

Slobodno se može postaviti pitanje koju je poruku u konačnici poslao i šalje novi premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković požeško-slavonskom HDZ-u i ovdašnjim političarima. Hoće li aktualni premijer, slažući kadrovske kockice za niža mjesta u izvršnoj vlasti imati u vidu neko ime iz Požeštine, teško je reći. Ipak, trebao bi voditi računa da Požega ima kvalitetnih, sposobnih i visokoobrazovanih osoba koje su se dokazale i nemaju mrlja u svojoj karijeri.

Hoće li se u premijerovim križaljkama u konačnici pronaći neko ime iz Požege za to bi se trebali pobrinuti čelnici požeško-slavonskog HDZ-a i izlobirati za neko od mjesta na funkcijama zamjenika ministra odnosno državnog tajnika ili pomoćnika.

S pravom se može postaviti pitanje: Pa zar opet nitko u izvršnoj vlasti iz Požeške kotline? U Požeštini je HDZ na parlamentarnim izborima pobjednik u svim gradovima i općinama, na lokalnoj razini ista je politička slika. Znači li ta činjenica nešto gospodinu Plenkoviću ili on ima neke svoje razloge, nikada nećemo saznati, ali ćemo vidjeti kolika je snaga požeško-slavonskog HDZ-a da istakne i uputi nekog na jedno od izvršnih mjesta u novoj Hrvatskoj Vladi.

Tadašnji, a i sadašnji SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko i predsjednik požeško-slavonskog SDP-a uspio je pozicionirati stranačkog kolegu iz Požege prim.mr.sc. Marijana Cesarika u Ministarstvo zdravlja na mjesto zamjenika ministra u tadašnjoj SDP-ovoj Vladi Zorana Milanovića. Htjeli to neki priznati ili ne, to će ostati zapisano velikim slovima.

U novoj Vladi RH Brodsko-posavska županija ima svog ministra u Ministarstvu financija. Da dobije ministra odnosno ministricu pobrinuo se i vukovarsko srijemski HDZ u čemu je uspio i to u vrlo važnom resoru regionalnog razvoja i EU fondova. Virovitičko-podravski HDZ još je jednom pokazao svoju snagu na državnoj razini i uspio. Vrlo uspješnog dosadašnjeg ministra i bivšeg župana Tomislava Tolušića uspijeva ostaviti u izvršnoj vlasti. Tolušić se seli u Ministarstvo poljoprivrede koje je dosta zahtjevno i u kojem mu neće biti lako jer su tamo brojni problemi.

Koju potporu mogu očekivati gradonačelnici i načelnici iz Požeštine ako ne budu pronašli oslonac u barem nekom ministarstavu od čovjeka iz svog kraja koji zna koji su problemi te kako i na koji način najbolje nešto poduzeti u konkretnom slučaju.

Očekuje se da će se vrlo brzo posložiti sve kadrovske kockice. Teško je da će se neko ime iz Požeštine kao prijedlog naći za neku od izvršnih funkcija na što možemo slobodno reći: Daj Bože da naša predviđanja ne budu točna.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot