Požega po novim cijenama plina u sredini među hrvatskim gradovima, a Pleternica među skupljima, pa je cijena viša no u Zagrebu

Autor: Jelenko Topić

Od početka travnja, točnije od ponedjeljka, u našoj zemlji na snazi su nove više cijene plina za kućanstva.

Prema objavljenim podacima HEP Plin iz Osijeka, koji je distributer za grad Požegu i veći dio Požeške kotline, imat će umjesto dosadašnje cijene od 0,284 kuna po kilovatsatu novu cijenu koja iznosi 0,306 kuna što je porast za 7,8 posto. To je niže no u  glavnom gradu Hrvatske, a po toj cijeni ovaj kraj je u sredini novih iznosa.

Koncesionar za pleterničko područje Montcogim iz Svete Nedjelje će imati novu cijenu od 0,323 kune po kilovatsatu. Ranije je iznosila 0,302 tako da je rast 6,9 posto. No, ipak ta cijena jemeđu višima u hrvatskim gradovima.

Zagrepčani će kilovatsat plina od 1. travnja plaćati 0,3096 kuna, a dosad je stajao 0,2851 kunu. Plin je poskupio 8,6 posto pa će prosječno kućanstvo koje godišnje troši 12.500 kilovatsatiplaćati 275 kuna više.

– Kilovatsat plina u našoj zemlji poskupljuje prosječno 2,2 lipe. Tko troši 1000 kilovatsati plina na mjesec, plaćat će od ponedjeljka 22 kune više – istakao je Nenad Kurtović, stručnjak za energetsko tarifiranje.

Dodao je da će u Zagrebu plin u postotku poskupjeti više nego u Rijeci, Puli ili Dalmaciji. No i dalje će po kilovatsatu biti jeftiniji nego u priobalju gdje je veći trošak distribucije, a to se odnosi i na kontinentalni dio države. Naime, trošak distribucije plina ovisi o području. Tako će plin za kućanstva, ovisno o opskrbljivaču, poskupjeti između 4,1 i 8,6 posto, a u prosjeku 6,9 posto.

Foto: Ilustracija

Više iz kategorije