Požega, Pleternica i Kutjevo prema prijedlogu stručnjaka bile bi jedinice lokalne samouprave, a Pleternici bi pripala općina Oriovac sve do rijeke Save i državne granice!

Autor: Jelenko Topić

Približavanjem izbora razne političke opcije uključujući i one koje bi mogle sastaviti vlast daju prijedloge o teritorijalnom preustroju naše zemlje.

Podatkovni znanstvenik Nikola Strahija koristeći strojno učenje došao je do zanimljivog podatka – ukidanjem financijskih neodrživih 430 jedinica lokalne samouprave, uštedjelo bi se najmanje milijardu kuna godišnje. To je objavila Udruga Glas poduzetnika (UGP), čiji je on član.

Po tom prijedlogu Požega, Kutjevo i Pleternica bi b ili sjedišta novih jedinica lokalne samouprave i to sa znatno većom površinom od sadašnje. Tako bi Požegi pripale sadašnje općine Brestovac i Velika. Pleternica bi obuhvaćala svoje sadašnje područje i dio Brodsko-posavske županije, točnije općinu Oriovac, čime bi ona postala pogranično područje sa Bosnom i Hercegovinom jer bi joj granica bila do Save(ka Motajici). Nadalje Kutjevu bi pripale općina Čaglin, Jakšić i Kaptol.

Ustroj kakav danas imamo ponovno se problematizirao tijekom stanja zbog suzbijanja epidemije koronavirusa, kada je uvedeno ograničenje kretanja.

-Vidljivo je postalo kako neke od lokalnih jedinica nemaju ni osnovne stvari koje su svakodnevno potrebne stanovnicima, a ipak imaju svoju općinu i načelnika. Također, postoji čak i primjer naselja koje se nalazi u dvije općine. Hrvatska ima preko 100 jedinica koje bez državne pomoći ne mogu funkcionirati. Njihovim spajanjem mogu se napraviti velike uštede, a navedena sredstva se mogu preusmjeriti na mnoga mjesta i projekte –  navode iz udruge Glas poduzetnika.

Strahija je kartu optimalnog teritorijalnog ustroja jedinica lokalne samouprave napravio koristeći strojno učenje, a kao temelj koristio je geolokacijske i financijske izvještaje za 2018. godinu.

-U svakom dijelu države odabrana je jedinica lokalne samouprave s pozitivnim financijskim indikatorima, te su oko nje pripojene obližnje jedinice prema lokacijskim parametrima. Rashod prvotne jedinice nije izmijenjen, no rashod pripojenih jest, a iz njihovog rashoda uzeti su iznosi za komunalije, energiju, održavanje, isplaćene subvencije, naknade i pomoć stanovnicima te oko 40 posto originalnog rashoda. Uštede se ostvaruju na stavkama kao što su plaće načelnika, promidžba, uredski materijal, telekomunikacije, reprezentacije, naknade raznih vijeća, zakupnine, najamnine i druge.- pojašnjava Strahija. Rezultat je otprilike 430 lokalnih jedinica manje i oko milijardu kuna ušteda godišnje.

-UGP ovime nudi javnosti ovakav tip analize temeljen isključivo na podacima koji bi trebao poslužiti budućoj Vladi kao predložak prilikom provedbe nužne reforme lokalne samouprave. Naravno da je uz to potrebna i daljnja stručna analiza koja bi poštovala lokalne specifičnosti, no ovo je nužni prvi korak odnosno idealan temelj za usporedbu drugih prijedloga reformi lokalne samouprave- rekao je ekonomski stručnjak Vuk Vuković.

Klikom na novu, predloženu jedinicu samouprave prikazuju se sve spojene jedinice te financijski indikatori, primjerice trošak po stanovniku prije i poslije, rashod prije i poslije, ukupne plaće, ukupne isplaćene pomoći građanima, itd.

LINK NA KARTU PODJELE: https://www.smbcsys.com/datascience/novadrzava/

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88