Požega ostaje bez Policijske uprave, što će to značiti za Požeško-slavonsku županiju?

Autor: D.K.

IMG_1445 - CopyPOŽEGA/ZAGREB – Ministar unutarnjih poslova RH Vlaho Orepić, kako prenosi 24sata.hr, najavio da njegovo ministarstvo kreće u teritorijalni preustroj. On je, kaže, motiviran strukom i želi poboljšati funkcionalnost sustava. Povećat će se broj policajaca na terenu, a smanjiti administracija.

– Imamo preveliku glavu i tanke noge – rekao je Orepić dodajući da čitav sustav ima čitav niz nepotrebnih razina zapovijedanja.

Broj policijskih uprava trebao bi se smanjiti s 20 na 4 plus grad Zagreb. Neće biti novih zapošljavanja, a u MUP-u se nadaju manjim troškovima.

Kako neslužbeno saznajemo cijelo područje četiri ili pet slavonskih županija imati ću Policijsku upravu sa sjedištem najvjerojatnije u Osijeku, te bi tako u Požegi kao županijskom središtu bila Policijska postaja kao što je to sada slučaj u Pleternici i Pakracu. Kako će se reorganizacija dalje “granati” te da li će ostati policijske postaje i sjedišta jedinica interventne i specijalne policije za sada to nije poznato javnosti.

Predviđa se do kraja lipnja razrada plana preustroja, nakon toga trebala bi uslijediti javna rasprava, a konačan plan bi trebao biti gotov do 1. rujna.

Prema ministrovoj računici preustroj bi se trebao odvijati od 1. rujna do kraja godine. Od siječnja do travnja 2017. bit će tranzitno vrijeme i prvi rezultati, a konačni rezultati reforme bit će poznati do kraja iduće godine.

Voditelj radne skupine za provedbu reforme bit će Orepićev pomoćnik Stjepan Lončarica.

Orepić je naglasio da preustroj MUP-a nije dio ni pokušaj regionalizacije Hrvatske. Kazao je da politika nema veze s tim, ali i da svi trebaju sudjelovati u reformi.

/Foto: Ilustracija, pozega.eu/

Više iz kategorije