Požega ostaje bez oba zamjenika gradonačelnika, a županija također bez zamjenika župana

Autor: Jelenko Topić

Prođu li u proceduri, koja je krenula, novi zakonski propisi o lokalnoj samoupravi grad Požega, ali i ostali gradovi i općine ovog kraja, kao i Požeško-slavonska županija, doživjet će dosta promjena u svojim čelništvima. Ministarstvo uprave uputilo je u javnu raspravu  paket zakona o lokalnoj samoupravi – zakon o lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi, te zakon o lokalnim izborima, koji bi trebali rezultirati efikasnijom i racionalnijom lokalnom samoupravom i uštedama od 100 milijuna kuna godišnje.

Predlaže se smanjenje broja lokalnih dužnosnika i članova predstavničkih tijela – već na idućim lokalnim izborima, u svibnju 2021., birat će se 618 dužnosnika manje. Umjesto dosadašnjih 1.321 birat će se gotovo upola manje, točnije njih 703.

Tako se predviđa ukidanje zamjenika načelnika i gradonačelnika u svim gradovima i općinama s manje od 35 tisuća stanovnika što znači i u Požegi, Pleternici i Kutjevu. Kako je poznato u sadašnjem trenutku Požega ima dva zamjenika i to profesionalca, a Pleternica jednoga. Umjesto dosadašnjih 671 zamjenika, nakon idućih lokalnih izbora imat ćemo tako samo 53 zamjenika gradonačelnika, odnosno župana (29 zamjenika gradonačelnika i 24 zamjenika župana).

Po sadašnjem zakonu načelnici i gradonačelnici općina i gradova do 10 tisuća stanovnika imaju jednog zamjenika, dok se u tim jedinicama s više od 10 tisuća stanovnika birala po dva zamjenika. Ovim izmjenama propisuje se da će dva zamjenika i dalje imati župani u županijama s iznad 250 tisuća stanovnika, te gradonačelnici u gradovima s iznad 100 tisuća stanovnika i sjedištima županija. Gradonačelnici u gradovima iznad 35 tisuća stanovnika imat će jednog zamjenika, a oni u manjim gradovima ih više neće imati.

Jedan od ključnih argumenata da će ovaj kraj izgubiti dosta dužnosnika je relativno mali broj stanovnika jer sa neslužbeno spominje da je grad Požega „pao“ na ispod 25 tisuća, a županija ispod 70 tisuća stanovnika. Te podatke, ako ne i još poraznije, definitivno će utvrditi skori popis stanovništva najavljen za proljeće 2021. godine.

Promjenama je nadalje predviđeno da u slučaju kada iz nekog razloga načelnik ili gradonačelnik koji nema zamjenika bude spriječen i nije u mogućnosti obavljati svoje dužnosti, novo zakonsko rješenje predlaže imenovanje privremenog zamjenika iz redova predstavničkog tijela, odnosno općinskog ili gradskog vijeća.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88