Požega nema ni jednu ulicu po negativnim osobama iz prošlosti i nekadašnjih režima, a time se mnogi gradovi i mjesta u nas ne mogu pohvaliti!

Autor: Jelenko Topić

Širom naše zemlje ima dosta slučajeva da ulice u naseljima i gradovima nose imena po ozloglašenim osobama iz povijesti. Stoga se o toj negativnoj pojavi često piše po medijima, pokreću se inicijative za izmjenu takvih imena, a u mnogo slučajeva sve ostaje po starom! Razloga je mnogo, a jedan od njih je vjerojatno i trošak građana ulice kada joj se promijeni ime jer oni snose troškove izmjene svojih osobnih dokumenta.

Požega je među gradovima u ovoj zemlji koja nema „spornih“ osoba među imenima ulica. Tomu zasigurno treba zahvaliti Povjerenstvu za imena ulica i trgove početkom devedesetih na čelu kojega je bio pokojni dr. Željko Muljević, koji je izuzetno dobro poznavao povijest pogotovo ovoga kraja. Dobro je što su tada ulice nazvane po niz zaslužnih povijesnih ličnosti, kao i po osobama iz vjerske oblasti, zadržani su brojni požeški toponimi kao što su Tekija, Arslanovci, Vučjak, Jagodnjak, Vranduk, Grgin dol, Točak, Varelovac i drugi, a dajući imena po osobama iz iste oblasti u cijelim kvartovima Požege postignuto je bolje orijentiranje ljudi. To se odnosi napr. povijesni vladari imaju imena na Sajmištu, književnici u Babinom Viru i Tekiji itd.

Neki su osporavali ime ulice Eugena Kvaternika povezujući to sa imenjakom toga političara, no taj drugi ima i dodatak uz svoje ime. Kvaternik po kojemu ulica u Požegi nosi ime je Eugen rođen u Zagrebu 1825. godine, a bio je političar, pravnik, pisac i revolucionar. Drugi Eugen Kvaternik ima u svome imenu i dodatak Dido(što požeška ulica nema), rođen je također u glavnom gradu i to 1910. godine, a po tvrdnji Wikipedije bio je ustaški pukovnik i zapovjednik Ustaške nadzorne službe. Smatran je drugom najvažnijom osobom u Nezavisnoj državi Hrvatskoj nakon poglavnika. Sudeći po ovim izvorima nije uvjerljivo osporavati naziv te dugačke požeške ulice.

Tih godina nakon preimenovanja ulica bilo je prigovora na ime učitelja Ivana Muljevića o kojemu ovdašnji ljudi nisu gotovo ništa znali, a bilo je i onih koji su osporavali to ime zbog navodne rodbinske povezanosti sa dr. Željkom Muljevićem!

Ivan Muljević je zbog pedagoških razloga držao nastavu u prvom i drugom razredu, a na temelju sačuvanih popisa vidi se da su njegovi đaci poslije bili ugledni ljudi, znanstvenici i državnici u Hrvatskoj. Sustavno istraživanje rada istaknutih učitelja objavilo je nekoliko članaka o njemu. U Dječačkoj pučkoj školi u Požegi uvedena je 1855. opetovnička obuka za šegrte, koju je održavao Ivan Muljević, a obučavao je i žensku mladež. Njegova aktivnost u školstvu Požege vidljiva je i po tome što je prisustvovao važnijim učiteljskim skupovima, uključujući i neke koji su se održavali u Zagrebu, a bio je i u stručnim školskim odborima.

Neizbježno je dotaknuti se imena Brune Bušića čiji životopis mnogi osporavaju jer je bio zagovornik demokratske, samostalne i slobodne Hrvatske, te je bio disident, novinar, književnik, povijesni istraživač, karizmatični prognanik sedamdesetih godina i politički vođa hrvatske emigracije.

A među imenima iz prošlog sustava koji i na dalje imaju ulicu u gradu na Orljavi bez sumnje je zasluženo Nikola Tesla iako je on „maknut“ iz niz naših gradova. Tim potezom ondašnji provoditelji promjena su osvjetlali obraz i sebi i svome gradu koji se danas može ponositi svojim znamenitostima, ali i nazivima ulica i trgova.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek