Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Požega je postala simbol demografske krize. Ima li rješenja?

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: Republika
FOTO: Republika

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Požega je postala simbol demografske krize. Ima li rješenja? Požega.eu | Požega je postala simbol demografske krize. Ima li rješenja?

Čelnik mlade stranke Republika Damir Vanđelić i njegov tim stručnjaka prepoznaju ključne probleme u razvoju Požeško – slavonske županije i nude brojna rješenja za revitalizaciju

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: Republika
FOTO: Republika

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Ovaj važan grad u srcu Požeško-slavonske županije suočava se s izazovima koje donosi najveći pad stanovništva od 2,09% unutar samo jedne godine, pokazuju podatci za 2022. godinu. Ne samo da je to najveći pad zabilježen u Republici Hrvatskoj, već i u cijeloj Europskoj uniji. Požega je postala simbol demografske krize koja je zahvatila našu zemlju. "Zlatna Atena", kako svoj grad nazivaju Požežani, više nije tako sjajna. Sivilo stagnacije i nedostatka perspektive nadvija se nad njom već više od 15 godina.
Hoće li Požega ostati županijsko središte? 
Ovaj trend nije samo demografski problem, već označava i opću gospodarsku stagnaciju i nedostatak perspektive za mlade ljude. Uzrok ovog pada stanovništva je kompleksan, ali se većim dijelom može pripisati neadekvatnim političkim odlukama i nedostatku strategija za gospodarski razvoj. Gubitci su posebno očiti u industriji i poljoprivredi, gdje su nekadašnji giganti poput tvrtke Orljava ili Zvečeva nestali s tržišta ili postoje samo kao sjena nekadašnje slave.
Izgubljena radna mjesta, gašenje tvrtki te nedostatak perspektive za mlade ljude sve su češći problemi. To dovodi do odlaska mladih iz Požeško-slavonske županije u potrazi za boljim životom.
Za rješavanje ovih problema nužna je promjena u lokalnoj i nacionalnoj politici i promocija poduzetništva, inovacija i tehnologije. Također, potrebno je ulagati u obrazovanje i znanost, te stvoriti poticajno okruženje za razvoj poljoprivrede i ruralnog turizma.
"Gledajući izazove s kojima se suočavamo, jasno je da je vrijeme za akciju. Demografski pad nije samo statistika, već stvarni problem koji utječe na svakodnevni život naših građana. Moramo djelovati sada kako bismo osigurali da Požeško - slavonska županija ponovno postane privlačno mjesto za život i rad" rekao je Damir Vanđelić, predsjednik stranke Republika, istaknuti hrvatski menadžer i branitelj. 
Poželjno odredište za ulaganje i život
U skladu s tim, stranka Republika predstavlja konkretne mjere usmjerene na revitalizaciju gospodarstva i stvaranje poticajnog okruženja za mlade ljude. Jedna od ključnih inicijativa je osnivanje poduzetničkih centara u suradnji s visokoškolskim institucijama, kako bi se potaknula inovacija i stvaranje novih radnih mjesta. Osim toga, planira se smanjenje administrativnih prepreka za poduzetnike kroz ukidanje suvišnih nameta i pojednostavljenje poslovnih procesa.
"Naša vizija je stvoriti Požeško-slavonsku županiju koja će biti poželjno odredište za ulaganje i život. To zahtijeva hrabre odluke i odlučnu akciju, ali vjerujemo da zajedno možemo ostvariti promjene koje su potrebne. Povećanje neto plaća od 50%, smanjenje odljeva javnog novca korupcijom te povećanje mirovina samo su neke od mjera koje planiramo implementirati" istaknuo je Vanđelić, kojeg nazivaju vizionarom koji preoblikuje industrije.
Uz gospodarske mjere, stranka Republika ističe i važnost ulaganja u obrazovanje i znanost kao ključne faktore za dugoročni razvoj županije. Planira se osnaživanje sustava obrazovanja kroz modernizaciju kurikuluma i jačanje suradnje između obrazovnih institucija i gospodarstva, kako bi se mladim ljudima pružila relevantna znanja i vještine potrebne za uspješnu karijeru.
"Pristupamo ovim izazovima s otvorenim umom i odlučnošću. Veleučilište u Požegi izgubilo je svoju samostalnost, pripojeno je Osječkom sveučilištu, smjerovi voćar i vinogradar su ugašeni. Vinogradarstvo je jedno od najjačih potencijala ovog kraja, grana koja je mogla za sobom povući i razvoj turizma i gastronomije. Vjerujemo u snagu naše zajednice i uvjereni smo da uz zajednički rad možemo stvoriti bolju budućnost za sve nas", naglasio je Vanđelić.
Stoga, pozivamo građane Požeško-slavonske županije da podrže inicijativu stranke Republika i pridruže se u ostvarivanju zajedničkog cilja - stvaranja prosperitetne i održive budućnosti za sve stanovnike naše prekrasne regije.
# # # #
Damir Vanđelić nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990. – 1991. godine. Rođen je 1968. u Zagrebu, gdje 1992. završava Fakultet strojarstva i brodogradnje s najvećim pohvalama. MBA titulu stječe na University of Liverpool 2008. godine.  33 godine bavi se poduzetništvom, radio je u velikim tvrtkama sa 100 tisuća zaposlenih, vodio tvrtke koje su imale i po 7 tisuća zaposlenih, bio u nadzornim odborima 14 tvrtki. Osim izvanrednih profesionalnih postignuća, Vanđelić ostaje posvećen i svom osobnom životu. Kao ljubazan suprug i ponosni otac troje djece, pronalazi ravnotežu i inspiraciju u ljubavi i podršci svoje obitelji.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo