Požega će dobiti Odjel za obiteljsko sudovanje u sklopu Općinskog suda

Autor: Jelenko Topić

Ministarstvo pravosuđa najavilo je osnivanje specijaliziranih obiteljskih sudova, što već godinama zagovaraju i predlažu pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, pravobraniteljica za prava djece, stručnjaci iz područja obiteljskog prava, kao i nevladine udruge za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja. Sadašnja sudska praksa u oblasti obiteljskih odnosa, neujednačena je, postupci dugo traju, zbog čega stranke trpe, a ponajviše djeca kao najranjiviji sudionici obiteljskih sporova.

To će se poboljšati tako da se neće osnivati specijalizirani obiteljski sudovi već odjela za obiteljsko sudovanje pri općinskim sudovima. Pri općinskim građanskim sudovima koji se nalaze u gradovima koji su sjedišta županija osnovali bi se obiteljski sudski odjeli što znači da će se tako dogoditi i u Požegi. Ideja je da svim građanima takvi specijalizirani sudski odjeli budu dostupni na području njihovih županija. Zakonski okvir potreban za osnivanje ovih odjela trebao bi se promijeniti do kraja ove godine kako bi obiteljski odjeli na općinskim sudovima počeli s radom iduće godine.

Uz to razmišlja se o licenciranim sucima za obiteljsko pravo, što znači da bi suci koji bi radili u obiteljskim sudskim odjelima sudili isključivo u predmetima obiteljskog prava. Mišljenja su da bi to podiglo kvalitetu sudovanja u predmetima obiteljskog prava s obzirom na brojne kritike da suci koji sada sude u tim predmetima nisu dovoljno educirani za to što rade.

Zasada nije izvjesno koliko bi ukupno specijaliziranih sudaca radilo u sudskim odjelima za obiteljsko pravo na 21 općinskih sudova, a to će dakako ovisiti o priljevu predmeta te vrste. Inicijativa Spasi me zagovara osnivanje specijaliziranih obiteljskih sudova još od prosvjeda održanog 2019., a isto zagovaraju i druge udruge koje se bave zaštitom žrtava obiteljskog nasilja kao i pravobraniteljice.

Navedeni obiteljski sudovi baviti će se građanskim parnicama, a to su razvodi, parnice oko uzdržavanja djece, oko roditeljske skrbi, osobnih odnosa obitelji i djece, ovrha nad djecom, privremenim mjerama, zapravo svime onime što nije kazneno i prekršajno sudovanje.

Osnivanje obiteljskih sudova odnosno specijalizacija sudaca za rad na statusnim i obiteljskim predmetima predviđena je Nacionalnom strategijom za prava djece za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Ova problematika je prepoznata već dulje vrijeme, kako od strane organizacija civilnog društva, tako i u Nacionalnoj strategiji za prava djece. Osnivanje specijaliziranih sudova podrazumijeva da suci moraju biti dodatno educirani i senzibilizirani iz područja obiteljskog prava, uključujući i nasilje u obitelji.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88