Povorkom i nastupima KUD-ova uz Stjepana Jeršeka Štefa nastavljena jakšička tradicija /FOTO GALERIJA/

Autor: D.K.

JAKŠIĆ – Jučerašnjom manifestacijom “Pjesmom u jesen” nastavljane je trodnevna manifestacija u Jakšiću koja se i danas nastavlja. Prvog dana jakšičke manifestacije održana je fišijada nakon koje je sutradan, jučer, manifestacija nastavljena  smotrom desetak kulturno-umjetničkih društava koja su brojnim posjetiteljima dočarala tradiciju svog kraja kroz pjesme i nastupe.

Uz domaćina HKUD “Slavonija” koji slave 15. obljetnicu održavanja manifestacije “Pjesmom u jesen” uz njih su nastupili sumještani Matica slovačka Kukučin Kuntarić Jakšić te gosti iz RH i susjedne Srbije, HKC “Srijem Hrvatski dom” iz Sremske Mitrovice, KUD Vodnjan iz Vodnjana, KUD Nikola Šubić Zrinski iz Petrijevaca, KUD I.G. Kovačić iz Velike, KUD Rešetari iz Rešetara, KUD Ivanić iz Ivanić Grada, KUU Voćin iz Voćina.

Obilježavanju manifestacije svoj veliki doprinos, kao i prijašnjih godina dali su jahači na konjima i konjske zaprege koje su izazvale veliku pozornost u mimohodu kako mještana tako i brojnih gostiju.

Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

-Posebno pozdravljam sve vas koji ćete nam predstaviti tradicijsku kulturu svojih krajeva. Poslužilo nas je i lijepo vrijeme i vjerujem da ćete vi još više svojim plesom i pjesmom uljepšati ovaj dan. Članovima HKUD-a “Slavonija” iskrena čestitka na velikom jubileju i uloženim trudom u ovu manifestaciju koju smo jučer započeli, danas nastavili, a sutra s mladošću i prezentacijom kulture koju prenosimo na svoju djecu i završiti – rekao je načelnik Kovačević.

Kao i uvijek na svojstven način gostima, uzvanicima i posjetiteljima manifestacije na svojstven način obratio se požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Čast mi je biti ovdje i s vama stajati. Punih je 15 godina kako je pokrenuta ova vrijedna inicijativa i smotra foklora pronašla svoj prostor u općini Jakšić. Sam naziv “Pjesmom u jesen” zapravo daje sve odgovore gdje je i što je Slavonija. Jer u ovo vrijeme ljudi Slavonci, zemljoradnici, odlazili su u svoja polja, prikupljali ljetinu, spremalo se za jesen, za zimu i sve to s pjesmom. I zato je tu ta tradicija, ovakve smotre koje prikazuju kako se nekada živjelo daju mladim ljudima obvezu za budućnost. Svi smo mi samo prolaznici, dobili smo mogućnost da u jednom trenutku upravljamo i služimo svome narodu, mi smo oni koji nastavljamo tradiciju otaca i djedova, a posudili smo prostor od svojih sinova i unuka. Zato dragi umjetnici hrvatske kulture zahvaljujem vam što ste došli iz raznih prostora Hrvatske pa i naši prijatelji iz Srijema kako bi prikazali i pokazali kulturu  našeg naroda – rekao je župan Tomašević.

Nakon završetka smotre i nastupa KUD-ova na mjesto na pozornici je zauzeo tamburaški sastav Zlatna dolina kojem se priključio i pred veselom publikom nastupio Stjepan Jeršek Štef.

Posebnu pohvalu treba uputiti mještanima Jakšića koji su ispred svojih domova priredili hladne napitke i kolače kojima su se mogli okrijepiti sudionici povorke koje je krenula ispred zgrade općine prema školskom igralištu.

/Foto: D.Mirković /

Ovaj sadržaj i bilo koje druge usluge na portalu pozega.eu zaštićeni su autorskim pravima. Ne smiju se reproducirati, distribuirati i preuzimati na bilo koji način i koristiti u komercijalne ili bilo koje druge svrhe bez prethodnog izričitog pisanog pristanka portala pozega.eu. Pozega.eu portal zabranjuje korištenja autorskog teksta i pod uvjetima da se navede izvor – ime autora teksta odnosno portala. U slučaju da netko postupi protivno navedenom pozega.eu portal ima pravo potraživati financijsku naknadu koja je istaknuta u impresumu portala.  

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot